Betöltés

Lezajlott az Oromiak Harmadik Nagy Világtalálkozója

Jöhet a következő

Lezajlott az Oromiak Harmadik Nagy Világtalálkozója

A rendezvény megszervezésének ötlete mintegy három éve fogalmazódott meg bennünk. Nem is tűnt meddő ötletnek, ugyanis a találkozó megtartásának színhelye, az általános iskola és környéke, a délutáni órákban szépen megtelt augusztus 10-én, szombaton. Az elképzelés alappillérét annak idején az képezte, hogy határozzunk meg egy olyan napot a nyár folyamán, amikor hazahívjuk azokat az egykori oromiakat, akik valamilyen okból elszakadtak szülőfalujukból.

Olyan jól sikerült programokat készítettünk elő, hogy rajtuk kívül mások is ellátogatnak Oromra egy kis kikapcsolódás reményében. Ennek érdekében négy ponton zajlottak a programok: benn az iskola épületében kézimunka-kiállítást tartottak, majd dr. Forró Lajos a Petőfi brigádról tartott előadást, amelybe szépen beleszőtte az oromi vonatkozásokat, majd anekdotákat olvastak fel Pósa Mária helyi gyűjtéséből.

A rendezvény népzenei blokkal indult, melynek külön érdekessége Baráth László fellépése volt, aki Rákóczi-nótákat adott elő tárogatón. A helybeli Petőfi Sándor Művelődési Egyesület tagjai és a néptánc-csoport is fellépett, bűvész is volt, Vörös Imelda színésznő pedig előadta a mesejátékát. A focisták rúgták a bőrt a focipályán, a tűzoltók pedig bemutatót tartottak. A régi járművek felvonultak a falu utcáin, Cseszkó Géza vezetésével befutottak az iskolához. A kiserdőben megtartott főzőversenyen pedig tizenhat csapat sütött és főzött. A legsikeresebbek jutalomban részesültek. A bográcsokban helyi és a testvértelepülésekről érkezett szakácsok főzték a vacsorának valót. Felméri Péter humorista előadását Lagzi Lajcsi fergeteges koncertje követte, ezt követően a szabadkai Szóljon hát a nóta zenekar húzta a talpalávalót.

 

Az oromiak egyik legjelentősebb rendezvényén több százan jelentek meg, köztük olyanok is, akik kizárólag ezért a rendezvényért jöttek haza Kanadából és úgy időzítették szabadságukat, hogy abba ez a nap is beleférjen, újra találkozhassanak a régi ismerősökkel, forduljanak egyet a lovaskocsival és nézelődjenek a kirakodóvásárosok között.

Lékó Róbert, a helyi közösség elnökének elmondása szerint igény van erre a rendezvényre és a jövőben is arra fognak törekedni, hogy hasonlóan töretlenül meg tudják szervezni a találkozót. A község elnöke, Fejsztámer Róbert is meglátogatta a találkozót és elmondta, hogy az oromiak rendezvénye sikeresnek bizonyult, ami örömre ad okot.

 

Örömre és bizakodásra is ad okot ez a találkozó, az biztos, hiszen annak ellenére, hogy mindenkinek sok a kötelessége, erre az egy napra úgy tekintenek, mint amikor valaki egy hosszú nap után megfáradtan hazatér, hogy otthon a biztonságos környezetben megnyugodjon. Ezt az érzést szerették volna az oromiak is nyújtani a résztvevőknek. Ez sikerült is, a sok-sok helybeli segítségének, a helyi közösségnek és a helyi emberek támogatásának.

Az összejövetel lényege az összefogás és az összetartozás érzésének megteremtése volt.

Képeket Puskás Károly készített, melyeket az alábbi linken találhatnak:

https://www.facebook.com/puskas.karoly.3/media_set?set=a.10216520173170734&type=3

https://www.facebook.com/puskas.karoly.3/media_set?set=a.10216520351015180&type=3