Betöltés

Járható lesz a Pósa-sor

Járható lesz a Pósa-sor

Orom helyi közösségéhez még két pirinyó település tartozik: Újfalu és Völgyes. Ez utóbbira legrövidebben földes utakon lehet eljutni, amelyek egyikét elkezdték el javítani. A Pósa-sor karbantartása azért is fontos, mert sok környékbelinek erre van szántóföldje és a gidres-gödrös utak helyett most majd szép, egyenletesen úton lehet haladni, akár van sár, akár nincs. A mezőút javítását a Tartományi Titkárságnál elnyert pénzösszegből sikerült megvalósítani és a magyarkanizsai önkormányzat támogatásával, nem csak az oromiak nagy örömére. Lékó Róbert, az oromi helyi közösség elnöke elmondta, hogy nagy szükség volt erre a munkálatra, annál is inkább, mert sokan használják.

– A falu számára ez igen nagy dolog, hiszen több évtizedes álma valósult meg ennek a két településnek, Oromnak és Völgyesnek, hiszen ezen településeket mintegy négy kilométernyi földesút köti össze. Ebből már évek alatt több részt sikerült vagy aszfaltoznunk, vagy zúzott kővel borítanunk, sőt azt is már több ízben javítottuk, így most a megmaradt 1,4 kilométert most sikerül jól járhatóvá tenni. Ezen felül Oromon a Fehér utat összekötöttük a Kis úttal, ami 460 métert tesz ki. Tavaly ennek a Kis útnak egy részét, 800métert sikerült lekövezni, így a vasút túlsó fele szilárd útburkolattal van ellátva. A jövő évre már csak egy kilométernyi marad – mondta a helyi közösség elnöke, aki azt is kifejtette, azért is fontos ez, mert errefelé vannak még élő tanyák, sőt néhány vállalkozó a közelmúltban vásárolt tanyát errefelé felújítás céljából.

Pénteken fejezték a kő szórását és a tömörítést, így reményeik szerint egy-két nap és teljesen befejezik a munkálatokat.

Szalkai Nemes Valéria, a magyarkanizsai önkormányzat mezőgazdasággal megbízott önálló szakmunkatársa is megtekintette a pénteki munkálatokat és a helyszínen elmondta, hogy a Völgyest és Oromot összekötő földesútszakaszt a magyarkanizsai önkormányzat nagyban támogatta.

– Minden évben sikeresen pályázik önkormányzatunk a tartományi mezőgazdasági titkárságnál a mezei utak rendezésére és évek óta folytatjuk ezeket a munkálatokat. Ebben az évben többek között Horgos és Magyarkanizsa mellett Orom is sorba jutott. Most 8,5 millió dináros az össz befektetésünk a határutak javítására, amiből a tartománytól 3,5 milliót kaptunk, míg a mi részünk 5,2 millió dinár, azzal, hogy most egy kicsit változott a politikája a tartományi titkárságnak és az adó részt is nekünk kell fedezni, így az arány is kicsit máshogy alakult az előző évekhez képest. Orom területén két határutat borítanak a Vojput munkásai zúzott kővel.

A munkálatok várhatóan pár napon belül befejeződnek Oromon, ahonnan most már egyenes út is vezet Völgyesre is.

1

2

3

4