Betöltés

Folyamatosak a beruházások

Folyamatosak a beruházások

Kihasználva az Európai Unió által kínált határon átívelő projekteket, sikerül fejlődést felmutatni. Az Interreg-IPA CBC Magyarország-Szerbia program keretén belül bejárhatjuk a malmok útját, ez is a projekt elnevezése, melynek egyik mérföldköve a két vizes blokk kiépítése az oromi szélmalomnál.A kivitelező a szabadkai Prom-Impex Kft. volt, a műszaki ellenőrzést pedig a szabadkai Con-Bau Kft. végezte.

A két megépült objektum (WC-kkel és zuhanyzókkal) azt hivatott szolgálni, hogy a jövőben a szélmalom környéke látogatóbarátabb legyen a kirándulók számára.Emellett megépült a nyílt rendezvényterasz a szélmalom tőszomszédságában, illetve elkezdődtek a kültéri konyhán is a munkálatok, továbbá 600 méter fakerítést szereztek be, amelynek egy része állandó jelleggel a falu központjában áll, illetve a közösségi rendezvényeken is használják. Sikerült egy nagy értékű hangosítóberendezést is beszerezni, továbbá hamarosan részt veszünk a Malmok Útja Konferencián Kiskunfélegyházán a Kiskunmúzeumban, ahová elvisszük a falu jóhírét.

A vezető partner Kiskunfélegyháza Vűros önkormányzatának Kiskun Múzeuma, a projektpertnereink pedig az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Közhasznú Nonprofit Kft., továbbá a Kikindai Népmúzeum és Orom Helyi Közössége. Október végén alakítottunk ki két vizes blokkot a malom mellett. Az egész folyamat 2018 nyarán indult, amikor egy művészetitábor, illetve a Malmok Útja Fesztivál valósult meg.

Ekkor láttak hozzá a résztvevők egy rendezvényterasz, illetve egy nyári konyha kiépítéséhez, ami az idén fejeződött be, valamint hatszáz méternyi mozgatható kerítést vásároltunk a programeszközökből, amit a faluban is használunk. Idén mintegy hétezer eurós értékben egy professzionális hangosítási berendezést vásároltunk, amit a falu tud használni kül- és beltéri rendezvényekkor, melyek az utóbbi években igencsak megszaporodtak. November 12-én Kiskunfélegyházán lesz egy tanácskozás, ahol Orom a malomfesztivált fogja bemutatni, valamint Kikindán december folyamán lesz tematikus, műemlékvédelmi találkozó, melyen mi is részt veszünk, tevékenységük arra irányul, hogy olyan környezetet alakítsunk ki a szélmalom környékén, melyet nem csak egy rendezvény alkalmával tudunk kihasználni, hanem egész évben.

A további tervek, hogy a tőszomszédságban lévő lóversenypályát is szeretnénk a komplexumhoz csatolni, ahol művésztelepet is szeretnénk kialakítani, de mindezek előtt még november 15-én megünnepeljük a falu napját és a vasút és a vasútállomás fennállásának 130. évfordulóját is.

malmos