Betöltés

Határúttisztítók

Határúttisztítók

Oromon még évekkel ezelőtt, a Regionális Hulladéktároló kiépülése előtt és a szemétszállító vállalat megjelenése előtt létezett egy szeméttelep, ahová leggyakrabban lovas kocsival hordtuk ki a hulladékot. Megesett az is, hogy útközben lepotyogott a szállítmányból, de olyanra is volt példa, hogy a szántóföldek mellett egyszerűen csak letették a csomagokat, amelyekből még azóta is van itt-ott. Ezt elégelte meg egy lelkes biotermelő, aki a környezete iránt nagy felelősséget érez és a hétvégén egy magánkezdeményezést hirdetett.

Faragó János, oromi termelő, aki gyakran lovagol a határút mentén, azzal az ötlettel állt elő, hogy szervez egy szemétgyűjtési akciót, amibe bárki bekapcsolódhat. Az ügy mellé állt az oromi helyi közösség is, két rátermett embert biztosítva és forró itallal is beszállva az akcióba, így összesen mintegy húsz ember kezdte el a szemétgyűjtést a hétvégén. Faragó János elmondta, hogy a helyi közösség biztosított egy nagy konténert, amibe a zsákokba gyűjtött szemét került, aminek további útja a Regionális Hulladéktárolóba vezetett, ami Orom és Békova között helyezkedik el.

– Régóta szúrta a szememet az elhagyott és szétszórt szemét a határút mentén, ahol gyakran lovagolok. A szabadkai határúton a vasút mentén egészen a szabadkai útig megtisztítottuk a területet az önkéntes természetbarátokkal karöltve. A sok zsáknyi hulladék teljesen megtöltötte a hatalmas konténert, de most már tiszta ez az útszakasz is. Három lovaskocsival mentünk ki a terepre és nagy lendülettel vágtunk bele a munkába, melyet siker koronázott. Voltak, akik gyerekeiket is elhozták az akcióba, ez pedig nagyon becsülendő, hisz a környezettudatosságra való nevelés már abban a korban jó, ha megkezdődik – mondta az akció kiötlője.

A határút mente most már teljesen tiszta, így az oromiak készülhetnek valami újabb akcióra, amelyre Faragó János várja is az ötleteket.

sz1