Betöltés

Régi pompájában tündökölhet Újfalu

Régi pompájában tündökölhet Újfalu

Csillagfalunak nevezték egykor az aprócska kis falut, melyet mindannyian jól ismerünk. Tudjuk, szebb napokat is megélt. Kevesebb lakos, gyérebb forgalom, de a helyi közösség vezetősége azon munkálkodik, hogy a lehetőségekhez mérten, visszaállítsa a régi állapotokat, éppen ezért évekkel ezelőtt fásítási akcióba kezdtek, amit most újabb és még nagyobb lendülettel folytatnak, bekapcsolva a legfogékonyabb generációt, az iskolásokat is. Régi fényképek is bizonyítják, hogy az erdős terület szinte közösségi térként szolgált az ott élőknek, nem is érezték szükségét, hogy zöld övezetért, jó levegőért, kikapcsolódásért és kirándulóhelyért távolabbi tájakra utazzanak. Most pedig ismét javában tartanak a munkálatok, melyben a falu megmaradt lakossága is szívest-örömest részt vesz.
Újfalu szívében ez alkalommal összesen 3500 facsemetét ültetnek el a Vajdaság Erdei Közvállalat munkásai vezetésével. A vállalat igazgatója, Kókai Roland elmondta, hogy Vajdaság Európa egyik legerdőtlenebb régiója.
– Összesen 7,1 százalék erdős rész van Vajdaság területén jelenleg, de a Vajdasági Területrendezési Terv előlátja még 150 ezer hektár erdőterület befásítását. Meg szeretnénk duplázni az átlagot. Egyébként Európában 35 százalék az erdősített terület, de jelenleg, összehasonlításként elmondható, hogy a Vajdaság Erdei 130 ezer hektáron gazdálkodik. Nagy kihívás, hogy új erdőterületet találjuk, ugyebár vagy erdőterületet vagy szántóföldet lehet beerdősíteni. Ha szántóföldről van szó, ahhoz a Mezőgazdasági Minisztérium jóváhagyására is szükség van. Újfalu központjában 21,4 hektár erdőterület áll rendelkezésre, amit a szerbiai kormány a Vajdaság Erdei Közvállalat rendelkezésére bocsátott 2016-ban. Összesen 3500 fehér nyárfát ültettünk el. Ám nem elég csak elültetni ezeket a fákat, hanem megfelelő gondozást is igényel. A mi hatáskörünkbe tartozó területekről számot vezetünk, de bárki, aki kér tőlünk, adományozunk is facsemetéket óvodáknak, iskoláknak, szervezeteknek. Az egész erdősítésben a községeknek nagy szerepük van, hiszen ők tudják megmondani, területükön hol van még olyan rész, amit be lehetne fásítani. Nagy örömünkre szolgál az oromi helyi közösség indítványozása, ha minden helyi közösség hasonlóképpen járna el, akkor valószínűleg Vajdaság területén az erdőszegénység kisebb mértékű lenne. A 3500 fát főleg a közvállalat munkatársai ültetik el, körülbelül egy hét alatt – mondta az igazgató.
Az oromi helyi közösség vezetőségének kezdeményezésére történt a fásítás, melyre a közvállalatban találtak partnerre, de persze kellett az alapötlet, ami már 2016-ban megfogalmazódott, az akkori fásítási akció folytatása ez a mostani. Lékó Róbert, a helyi közösség elnöke elmondta azt is, hogy a fásítási akció végén járnak.
– Újfalu központját 1962-ben beültették nyárfákkal, ami az idő múlásával 1990 táján elöregedett. Azóta egy hatalmas, mintegy 21 hektár maradt parlagon, amin a helybeli mezőgazdasági vállalat termelést folytatott, de ahogy a vállalat tönkrement, úgy maradt árván a terület is. A helyi közösség 2009-ben meghozta a döntést, hogy be kell fásítani újra a területet, amit 2000 facsemetével meg is kezdtünk, majd 2016-ban folytattuk. Nagy falat ez számunkra, hiszen ekkora területet gondozni a helyi közösségnek nem lenne egyszerű, most azonban kapva kaptunk a lehetőségen,hogy a Vajdaság Erdei Közvállalat segítségével és hathatós közreműködésével teljesen betelepítsük ezt a területet. Újfaluban mindössze 100 lakos van, de jellemző rájuk az összetartás, hiszen minden egyes fásítási akcióban aktívan részt vesznek – mondta a helyi közösség elnöke.
A helyieket a zord időjárás és a sár se tartotta vissza attól, hogy ásót és lapátot ragadjanak és részt vegyenek falujuk szépítésében. Koncz István szerint nagyon dicséretes a munka, ami falujukban folyik.
– Nagyon örülök a fásításnak. Sajnos, az előző telepítésnél voltak olyan fák, amelyek nem szökkentek szárba, de most ezt is sikerül orvosolni. Azok helyére új csemeték kerülnek és további, eddig üresen álló terület is be lesz fásítva, amely munkába mi, falubeliek is szívesen bekapcsolódunk, a gyerekekkel együtt, hiszen szeretnénk, hogy minél egészségesebb levegőt szívhassunk. Valamikor ez a rész gyönyörű volt, hátha sikerül visszaállítani ezt az állapotot! – mondta a helybeli.
A fásítás során 3500 fehér nyárfa kerül a földbe a hét folyamán, melyek élettartamát húsz évre határozták meg a szakemberek, aztán remélhetnek majd a helyiek újabb telepítést. Az első lépcsőfokot meglépték ahhoz, hogy elindulhassanak azon az úton, mely sok munkát rejt magában, de azon dolgoznak, hogy ne hagyják kiveszni a tudatból Újfalu nevét és ismét élhetővé varázsolják, áldozatos munka árán.