Betöltés

Járható útért dolgoztunk

Járható útért dolgoztunk

A csantavéri és az oromi gazdák közös akciója

Mintegy hét kilométeres földesút-szakasz köti össze településünket  Csantavérrel, mely, mint tudjuk, lényegesen lerövidíti a megtett távot egyik pontból a másikba való jutáshoz. Évtizedek óta szorgalmazzák, hogy ezt a szakaszt tegyék a mai kor igényeinek megfelelővé, azaz kövezzék vagy aszfaltozzák ki, hogy ne körbe, Szabadka irányába indulva tudjanak az emberek közlekedni a két falu között. Ez azonban, amikor az időjárási viszonyok olyanok, így történik, mivel olyankor a nyári út járhatatlan. Esős, havas időszakban kénytelenek az út majdnem háromszorosát megtenni, ha Oromról Csantavérre vagy vissza szeretnének eljutni, ezt tapasztaljuk.  Pedig a két falu között mindig is élénk volt a forgalom. Míg Orom nem épült ki annyira, mint most, Csantavérre jártak az oromiak legtöbbször bevásárolni, vagy éppen templomba. Ez a szokás javarészt meg is maradt, mivel napjainkban is sok oromi átjár például a vásárba, a jószágoknak takarmányért, vagy éppen a mezőgazdasági eszközökhöz alkatrészt beszerezni. De sokan vannak olyanok, akiknek éppen ezen a szakaszon van termőföldjük is. A két falu között. Csantavérieknek és oromianknak is, és mivel javarészt ők veszik igénybe ezt a részt, minden évben kétszer összefognak, hogy a mezei utat elegyengessék, szinte a kövezetthez hasonló simaságúvá tegyék. A délelőtti munkaakciójuk során Csantavéren találkoznak és onnan indulnak, majd haladnak el egészen Oromig a földművesek traktoraikkal, hogy a nap közepére egy járható, rendezett utat tudjanak maguk mögött. Ebben a törekvésükben az oromi helyi közösség is mindig támogatja őket, ahogy tudja, például üzemanyaggal. Április elsején se volt ez másképp, amikor fejenként tizenöt liter traktorbavalót kaptak az oromiak, akik részt vettek a munkaakcióban, melynek során az út egyenletessé vált, jelentősen lerövidítve a két falu közötti távolságot. Lékó Róbert, az oromi helyi közösség elnöke is idestova tíz éve, mióta megszervezik az akciót, támogatásáról biztosítja a tettrekész mezőgazdászokat.

– Az összefogás szép példáját láthatjuk itt évről évre, mint ahogy ezen a szeles áprilisi napon is. Reméljük, hogy ez az utolsó alkalom arra, hogy a gazdáknak kell rendbetenni ezt a szakaszt, ugyanis ígéretet kaptunk arra, hogy hamarosan ezt az útszakaszt ki fogják aszfaltozni. Nagy jelentőséggel bír ez a rész a két település közötti közlekedésben és a Regionális Hulladéktároló megközelítésében is, ami itt van a közelben, Orom és Békova között. A rendkívüli idők ellenére a munkát muszáj elvégezni a földeken, ezért is fogtak hozzá gazdáink a közös akcióhoz. Az oromi termelők részére tizenöt liter üzemanyagot tudtunk biztosítani egyénenként, ezzel járulva hozzá a tevékenységük sikerességéhez. Nagyon forgalmas ez a rész, ám amikor jelentős csapadék hullik, járhatatlanná válik, így gyakran a lapos részben megesett az is, hogy a járművek elakadtak. Viszont mikor jó az út, még teherforgalom is bonyolódik rajta. Most a gazdák földet hordták rá a napokban, amit most elegyengetnek, így bízom benne, hogy amíg nem lesz kiaszfaltozva, átmeneti megoldásként ez is kiváló lesz, de az lenne a legjobb, ha minél előbb sikerülne kiaszfaltozni, ami az ígéret szerint a közeljövőben megtörténik – mondta bizakodóan Lékó Róbert.

Az oromi földműveseket Magosi Norbert verbuválta csapattá, akinek bár ezen a területen nincs jelentős termőterülete, mégis úgy érzi, ez a legkevesebb, amit meg kell tennie, hogy részt vesz a munkában.

– Tíz éve folyik ez az akció, melynek során kénytelenek vagyunk megjavítani az utat, hogy itt közlekedni tudjunk. Először összeszántjuk, bemunkáljuk, lehengereljük ezt a szakaszt, melynek eredményeképp egy kiválóan járható utat kapunk minden évben. Ez az út nagyon járatos, nem csak a mezőgazdászok veszik igénybe, hanem teherforgalom is zajlik itt, éppen ezért a csantavéri Gebi cég is támogatja az akciót. Ők előző nap buldózerrel művelték meg a kritikus pontokat.  Huszonöt traktoros vesz részt a munkában jelenleg, minden évben nagyjából ennyien vagyunk, akiknek errefelé van megművelendő területe, éppen ezért fontos, hogy felismerjük, magunkért is tesszük, amit teszünk. Az egész folyamatot a csantavéri Körmös Lajos bácsi indítványozta tíz éve, én pedig Oromon szólok az embereknek, így alakult ki ez a létszám a két falu lakóinak részvételével. Csantavéren az a példaértékű, hogy minden fő dűlőutat megjavítanak mindenféle támogatás nélkül, mi oromiak pedig köszönjük a helyi közösségnek, hogy üzemanyaggal támogatnak minket – mondta el Magosi Norbert, aki azt is elmondta, az évek során olyanok is eljöttek segíteni, akiknek nincs errefelé földje, de egyéb okokból használja ezt az utat, ez az az akció, melynek során önzetlenül összefog mindenki.

A járványhelyzet sem tántorítja el a munkától a szabadban az embereket, akik a holnapra is gondolva teszik a dolgukat, hiszen a mezőgazdaságban az élet egy pillanatra sem állhat le. A rendelet szabályait betartva folytatták le a munkát a gazdák, melynek eredményeképp ismét fennakadás nélkül használható az Oromot és Csantavért összekötő útszakasz.

Köszönjük a gazdáknak, és reméljük, jövőre már erre nem lesz szükség, hanem aszfaltozott úton suhanhatunk!

IMG_20200401_100319493

IMG_20200401_100048481

IMG_20200401_100048481

IMG_20200401_100319493