Betöltés

Készül az ifjúsági központ a központban

Készül az ifjúsági központ a központban

Gyere velünk dolgozni!

Szerencsés helyzetben és szerencsés fekvéssel rendelkező falu a miénk, mert egyenlő távolságra van a környező városoktól, szinte közéjük ékelődve valóságos ékkőként. Húsz kilométernyi nagyjából az a táv, ami megteendő, hogy eljussunk Szabadkára, Zentára, Magyarkanizsára, vagy éppen a városiak Oromra, amire nyaranta bőven van is példa. A medence látogatói is gyakran kerülnek ki érdekes mód a szabadkaiak közül, de a Malomfesztivál is bizonyította, Orom egy olyan hely, ahová megéri ellátogatni. A fesztiválozók ezt meg is tették minden nyáron, és látható volt, hogy minden irányból meg lehetett közelíteni, mint egy érintetlen szegletet, ahová jó elvonulni, a kukoricások árnyéka, ahol pezseg az élet.

A helyi fiatalok egy csoportja már régóta szemez a falu központjában lévő területtel, ami egykor a Szövetkezet épületét rejtette, most pedig kihasználatlanul áll. Mögötte szép nagy zöld övezet, ami sajnos az évek alatt elgazosodott, már csak a letűnt kor emlékeként búsan és cserjékkel benőve sejteti azt, hogy a kilencvenes évekig itt virágzott az élet. Az oromi tettrekész és otthonukat szerető, elhagyni nem kívánó fiatalokat Pletikoszity Árpád fogta össze, aki csapatot verbuválva, a falu vezetőségének támogatását és engedélyét kérve az állami tulajdonban lévő terület kitakarítását és annak ifjúsági központtá tételét tűzte ki célul. Létrehoztak a Facebookon egy csoportot VadOn néven, mert mint mondta, az ott uralkodó állapotot hűen leírta ez az elnevezés és el is kezdték a takarítást, a bozóttól való megtisztítás volt az első lépés. Nagy fába vágták a fejszét szó szerint is, de mivel a cél előttük lebeg, hogy jövő ilyenkor már rendezvényeknek adjon otthont a tér, semmi sem tántorítja el őket.

 

– Orom központjában szeretnénk létrehozni egy ifjúsági központot, annál is inkább, hogy a környező városok ölelésében helyezkedik el a falunk, így ez reményt ad arra, hogy kezdetben lokális, később szélesebb spektrumot is megmozgathasson, jó kis, Bácskát összefogó ifjúsági központ alakulhasson itt ki. A terület, az épület és azt körülölelő belső udvar állami tulajdon, az egykori irodák egy kis része van csak magántulajdonban. Nagyon jó helyen van, ugyanis a szűk központban, mégis belső, tágas udvarral rendelkező zöldövezettel körülzárt. Nagyjából hétszáz négyzetméter a kinti rész, a benti pedig mintegy száz négyzetmétert ölel fel. Úgy a kinti, mint a benti résszel vannak terveink és ehhez a háttértámogatást is kérjük. Benn szeretnénk egy közösségi szobát, teakonyhát kialakítani. A hely névadása nagyon találó, úgy érzem, a két hónappal ezelőtti állapotot tekintve. Nem lehetett egy méterre se ellátni. Úgy kezdtük, hogy a bozótokat kiszedtük, csak a régi, nagy fákat hagytuk meg. Ez akkor még csak a takarítási fázis volt, amikor a helyi közösség vezetősége is az ügy mellé állt oly módon, hogy támogatásukról biztosítottak minket, örültek is a kezdeményezésnek. Mivel sódert és homokot is kaptunk az ő jóvoltukból, így ez is adott egy lendületet, hogy merjünk bátran álmodni és nem csak álmodni, hanem tettekkel, munkával valóra is váltani azt. Jelenleg egy járda betonozása folyik, az összegyűjtött téglákból pedig a későbbiekben sankot, bárpultot és kültéri rostélyozót készítünk az önkéntes fiatalokkal. Az egészen kicsiktől az egyetemistákig, sőt a már munkaviszonyban lévő fiatalokig szinte minden korosztály jelen van. Attól függően, hogy éppen az időnk hogy engedi, úgy alakul a munkában résztvevők száma, esetenként a harminc főt is eléri, amióta rendezzük a területet, körülbelül egy hónapja.

Akkor négyen-öten kezdtük a ragadós, jó példát mutatni és a létszám szépen felduzzadt, ami mutatja, hogy van igény és akarat arra, hogy a fiatalok számára kialakuljon egy számunkra új hely, ami másokat is idevonzhat majd, amikor készen lesz. Terveink szerint ez a jövő nyárra meg is valósul. Úgy képzeljük, hogy kinn és benn megtelik majd élettel, mert akik itthon képzelik a jövőjüket, igénylik a közösségépítő tevékenységeket, mert ki ne szeretne közösséghez tartozni. Mi pedig egy még szerethetőbb faluképet szeretnénk mutatni a helyieknek és majd a távolabbról érkezőknek is, ahol találkozni lehet az ismerősökkel.

Árpád elmondta, hogy a jövendőbeli akciókban bárki részt vehet, aki szeretne, keressék a Facebookon a VadOn csoportot, ahol figyelemmel követhetik a történéseket, de csatlakozhatnak is a munkához, szeretettel várja őket már most egy jó kis közösség, aztán jövő ilyenkor már csak az elvégzett munka hozza a gyümölcsét, ami az összekovácsolódás és a számtalan program lesz, ahogy az oromi fiatalok elképzelték és tesznek is érte.

 

Csatlakozzatok ti is!

 

smart

smart

smart

smart

smart