Betöltés

Nevéhez hű tájház

Nevéhez hű tájház

Kopjafa készül

Az oromi Zengő tájházban a Zengő kézműves egyesület tagjai tizedik alkalommal tartanak tábort a helyi gyermekeknek. Minden évben az együtt alkotók, a gyerekek, akik a felnőttek irányításával dolgoztak, olyan produktumot hoztak létre az egy hét alatt, melyből haza is jutott emléknek, de a legnagyobb munkájukat az oromi egészségháznak ajándékozták. Most, a jubileumi tábor alkalmával az iskolát szeretnék megajándékozni. A tízéves egyesület vezetősége a tizedik tábort nem egészen így képzelte el, de elkeseredésre semmi ok, mert a résztvevők most rendhagyó módon szombaton, hétfőn, kedden és szerdán alkottak az oromi tájháznál. Muhi Zsuzsanna, az egyesület elnöke elmondta, hogy köszönettel tartoznak a támogatásért a magyarkanizsai önkormányzatnak és a Magyar Nemzeti Tanácsnak, hogy létrejöhetett a már megszokott tábor, amit a gyerekek nagyon vártak.

– A mostani táborunk több okból is rendhagyó. Jubileumot ünnepe az egyesület, de maga a tábor, hisz tízéves mindkettő. Továbbá szokatlan az is, hogy hétvégén kezdtük el, majd kis szünet után a hét közepéig folytatjuk a munkát. Ilyenkorra már le szokott zajlani az összejövetel, amit általában a nyári szünet elején vagy kellős közepén tartunk, idén ez is változott, de ez mit sem csorbít az értékén. Ugyanúgy dolgoznak a gyerekek, de különösen ügyelünk az előírások betartására. Idén nem az egészségház, hanem a helybeli Arany János Általános Iskola kapja meg a heti munkánk gyümölcsét. Az iskola udvarát fogja díszíteni a gyerekek és Erdélyi István oromhegyesi fafaragó keze munkája. Úgy terveztük, hogy a szeptember elsejei ünnepélyes tanévnyitón adjuk át azt a kopjafát, amin most dolgozunk, ha egyáltalán lesz ünnepélyes évnyitó. Ez azonban nem gátol meg bennünket a folyamatos munkában, a gyerekek nagy szeretettel tanulják a fafaragás csínját-bínját. Mindegyikük szeretné névjegyét vagy inkább keze nyomát rajta hagyni a kopjafán, az oromhegyesi fafaragó pedig örömmel segít nekik ebben, így készül mindenki örömére a Zengő Kézműves Tábor fő műve – magyarázta Muhi Zsuzsanna.

A táborban gyöngyfűzés, festés, képkeret-készítés is zajlik huszonöt gyerek részvételével, akik csoportokra osztva sajátítják el a kézműveskedés alapvető fortélyait, szemmel láthatóan nagy örömmel. Helyi kézművesek is besegítenek, de az oromhegyesi foltvarrók is meglátogatták az oromi tábort, hogy átadják a tudásukat a gyerekeknek, akik szivacsként szívják magukba a tudást és tanulnak észrevétlenül, erőfeszítés nélkül, szórakozva az oromi tájház udvarán.

@sz=J

@foto=Muhi Zs.

@kep(z)=Kézműves táborban a tanulás is könnyebb

 

z