Betöltés

FALUNAP 2020

FALUNAP 2020

 

Új világba csöppentünk. A 2020-as év nem várt fordulatokat hozott mindannyiunk életébe, és ez alól a falunk se volt kivétel. A szokatlan helyzet kihívások elé állított bennünket, de ez nem akadályozott meg minket abban, hogy munkálkodjunk közösségünk életének jobbá tételén. Bár a vírushelyzet néhány nagyon fontos teendőnket kicsit lelassította, számos fejlesztésről tudunk beszámolni, amit az elmúlt egy évben megvalósítottunk, amelyhez a polgárok is hozzájárultak.

A falunk napját is a vasúti közlekedés beindulásához igazítjuk minden évben, mely most különös jelentőséggel bír, hiszen a Szabadka–Zenta vonalon végzett munkálatok a végéhez közelednek. Az 1889-ben épült, utoljára a 20-as években javított szakasz most mintegy 21 millió eurós beruházásnak köszönhetően heteken belül elkészül, ami azt jelenti, hogy az eddig 30 km/h órás sebesség helyett 80-nal roboghat a vonat, ami jelentősen megkönnyíti majd a közlekedésünket mindkét város irányába. Időközben azt is elértük, hogy a siralmas állapotban lévő vasútállomás épületét kicsinosíthattuk, így a falu egyik gyöngyszeme lett.

A csinosítás a lakosoknak is fontos, így ők is számos akcióba bekapcsolódtak és kezdeményeztek is ilyen jellegű megmozdulásokat. Faragó János és csapata a szabadkai határutat tisztították meg, amelyhez mi is hozzájárultunk emberi erővel.

Ugyanígy a gazdák összefogással ebben az évben is javították a Csantavér–Orom közötti földesutat, amihez üzemanyag-támogatással tudtunk hozzájárulni. A járványhelyzet miatt meghiúsult az, amire régóta várunk, az összekötőút kiaszfaltozása, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján joggal mondhatjuk, amit nagyon akartunk, véghezvittük, így ez is hamarosan megvalósul, ebben biztosak vagyunk! Addig is a község jóvoltából a Csantavéri út hozzánk tartozó szakaszán, mintegy 700 m hosszan tettük járhatóvá a szakaszt.

Optimizmusunk egyik alappillérei a fiatalok, hisz bennük a jövő, ők pedig nem tétlenkednek. Pletikoszity Árpád kezdeményezésére az egykori Szövetkezet udvarát és épületét valódi közösségi térré kezdték alakítani. Az ügy dicsérendő, teljes vállszélességgel támogattuk is őket a vízvezetékhez és mellékhelyiségekhez valamint a járda építéséhez szükséges anyaggal. Jövő nyárra már, ha a világhelyzet is engedi, benépesíthetik ezt a területet. Már most szépen néz ki és ez csak még jobb lesz!

 

A völgyesi út szélesítése is folyamatban, mely az önkormányzat és a NIS Kőolajipari vállalat támogatásával valósul meg. Egészen Tóthfaluig jó úton furikázhatnak az arra járók.

Helyi közösségünk másik kis településén, Újfaluban is történtek változások az erdőgazdaság 3500 facsemete elültetésével állítja vissza a település egykori fényét, ami már emlékeztet minket a régi Újfalura, amit erdő tarkított.

Kivágattuk viszont azokat a veszélyes fákat Újfaluban, Völgyesen és a tájháznál, melyek a közlekedést akadályozták, ezzel is az összképet és a biztonságos közlekedést helyeztük a középpontba. Ebben a magyarkanizsai Komunalac Közvállalat volt segítségünkre, csakúgy, mint a ravatalozó belső felszerelésében.

 

A zöldövezeteink karbantartás folyamatos volt, közmunkások és a meglévő két dolgozó részvételével. Rokkant személyeket alkalmaztunk közmunkán keresztül, összefogva Tóthfaluval és Kispiaccal, a pályázó a mi szervezetünk volt.

Építettünk, szépítettünk. A tájháznál, az iskolánál és az óvodában is újításokat terveztünk és véghez is vittük. A tájház mosdóit készítettük el, a régi iskola tetejét kijavíttattuk, az oviban pedig a csoportszobát szépítettük meg. Az óvodában más jelentős változás is történt. A dolgozó szülők és a gyerekek nagy örömére november másodikán beindult a napközis foglalkoztatás, ami azt eredményezte, hogy tizennyolc kisgyerek helyett most már huszonöt jár napról napra a Lilliputba.

A könyvtár a Soroptimist Club jóvoltából könyvekkel gazdagodott, melyeket az elsősorban nőket és gyermekeket felkaroló klub tagjai el is hoztak Oromra.  Támogatjuk a zeneiskolát a könyvtár termének használatával, mert az órákat nem tarthatják az iskolában. Együttműködéseink kiválóak, ezt bizonyítják a fejlesztések. De minden alkalmat megragadunk a pályázatok tekintetében is, ennek eredményeképp befejeződött az az IPA-projekt, ami a Malmok útja nevet viselte és ami a környék infrastruktúráját is nagyban javította.

A nyári nagy eseményeink közül idén csak a Lecsófesztivált tarthattuk meg a járványügyi rendelkezések miatt, mely az eddigi legtöbb látogatót vonzotta. A jó hangulatú főzőcskén eminens vendégeink is feltűntek, akik átadták a nyereményeket a most első ízben megszervezett Legszebb kert verseny győzteseinek! Bár a legnagyobb fesztiváljaink, rendezvényeink idén nem valósulhattak meg, bízunk benne, hogy jövőre már hasznát vesszük a berendezéseknek, amiket pályázat által vásárolhattunk. Vagy épp kaptunk, mert ilyen is van ám! A testvérvárosi jó kapcsolatainknak köszönhetően Kunfehértó megajándékoz minket egy kisbusszal. Ennek sokan hasznát vehetik majd, akár az önkéntes tűzoltóink is, akik sikert sikerre halmoznak, ezúttal a vizes kupát szervezték meg, melyet a helyi közösség is támogatott.

Falunk biztonságára ügyelve térfigyelő kamerákat vásárolhattunk, ugyanakkor két személy is figyel és üdvözöl minket a szabadkai oldalon. Muhi Zsuzsannáék csapata a hozzájárulásunkkal elkészítette a szalmabábjainkat, amik mosolyt csalnak az arcokra. Hírét is viszik Oromnak, mint ahogy Pósa Mária is, aki elkészítette Orom monográfiájának második részét, melynek megjelenését finanszíroztuk, hogy az utókornak méltó lenyomatot hagyjunk arról, kik voltunk mi és elődeink.

A folytonosság jegyében éljük mindennapjainkat, a fejlődésre törekedve. Ezen dolgozunk nap mint nap. Ebben a helyi közösség újonnan választott tanácstagjai vannak segítségünkre, karöltve két képviselőnkkel: Nógrádi Anikóval és Pletikoszity Tiborral a községi képviselő-testületben. A bizalmat kapott személyek mindegyike a VMSZ berkeibe tartozik, akik azt tűzték ki célul, hogy a magyarság szellemében megtartva értékeinket a fejlődést szorgalmazzák, hogy a helyi közösségünkhöz tartozó falvak: Orom, Újfalu és Völgyes olyan helyek legyenek, ahol jó élni, ahol a meghatározó fejlődés, a hagyományok átörökítése, a szórakozás, és a gyerekzsivaj, ami szépen egyben tart múltat, jelent és jövőt.

A díjainkat is kiosztottuk! Orom díszpolgára: Pósa Mária! Az Oromért díjat Bognár Georgina és Pletikoszity Árpád kapta idén. Gratulálunk és köszönjük nekik a megfeszített tempót, amit falunk érdekében tanúsítanak nap mint nap!

1_resize

2_resize

3_resize

8_resize

10_resize

13_resize

16_resize

24_resize