Betöltés

ÉRDEKESSÉGEK

Falunk az írók szemével

 

„…Kalmár, aki egy időben a Járásszél postása volt, azóta sem tud megnyugodni, nyüzsög, cikcakkban futkos ő is, mint a bíbicek, kis, lábasszín Fiatjával, azt mondja, Orom központja szebb, mint Kanizsáé. Nem is tudtam, hogy Oromnak van központja, mondom. Ezekre a kis, semmis falukra (Bogaras, Völgyes, Tóthfalu, Tornyos, Kevi etc.) éppen az jellemző, hogy nincs központi magjuk, hiányzik egy-két komolyabb épület, gazdakör, művelődési ház, nagyobb kocsma. De aztán napközben a horizontra türemlő partot, a Telecskai dombok végnyúlványát nézve a délibábban, többször mondogatom magamban, hogy szebb. Orom szebb…”

Tolnai Ottó

 

Fehér Ferenc:

OROM

Nem csúcs,

se szirt,

csak rév,

csak part

és vég:

Orompart,

Oromrév,

Oromhegyes,

Orom;

akárcsak

egykoron,

most és

mindenkoron —

elszállt verseim

s ihatlan borom,

alkonyi asztalon

a

mondatlan

fájdalom,

Tiszára járó

suttyókorom,

s már mindegy,

mi van soron —

megmaradsz nekem

arany Orom,

puszta,

szállás,

part,

926

H1D

vég,

csücsök —

veled az .életem

rakosgatom,

bújtató

Nagy úti

sz

ő

l

ő

soron,

itt még

befogadnak

most és

mindenkoron.

Orompart,

Oromvég,

Orompuszta,

s Puszta Orom . .

Szül

ő

hazámat

mormolom.

 

Az oromi szélmalom

Környékünkön a 11 régi szélmalom közül egyedül épen maradt „Bajúsz” szélmalom a Nagy úton 1869-ben épült, melynek tulajdonosa Kovács (Lukács) István volt.
A malom téglából készült, a vitorlát a szél irányába hatalmas fa gerendákkal fordították. A malom mellet a tulajdonos nádtetős tanyája helyezkedett el, amely a lakóhely mellett, mint raktár szolgált. Működése a hatvanas évekig tartott, utána az épület sorsára lett hagyva, és a mellé épült tanyát is lebontották.

malom-2

1986-ban az oromi Vadászegyesület tulajdonába került az épület, és a szabadkai Műemlékvédelmi intézet által elkészültek a tervek a szélmalom és a molnárház revitalizációjára. A munkálatok változó intenzitással folytak a helyi szervezetek és a Vadászegyesület rendelkezésre álló anyagi eszközeitől függően. Az elképzelés az volt, hogy az épületet és a molnárházat visszaállítják eredeti állapotába, amely otthont adna a Vadászegyesületnek, a molnárház pedig elszállásolási helyet is biztosítana a vadászturizmus számára.

A nyolcvanas évek végén a felújítás elakadt az anyagi eszközök hiánya miatt, valamint a Vadászegyesület a régi iskola épületében kapott otthont a Helyi közösségtől, így már nem voltak érdekelve a munkálatok további folytatására.

Időközben a szélmalom közelében a Helyi közösség fürdőmedecét épített, és hosszabb távon környékét rekreációs parknak tervezte,azonban ennek fejlesztése is abbamaradt az anyagi fedezet hiánya miatt.
A szélmalom és környéke a Helyi közösség tulajdonába került, és a tulajdonjogi viszonyok rendezése folyamatban van. Az épület most a People civil szervezetnek ad otthont.

orom_doc

Valkay Zoltán

 Az oromi Bajúsz-Kovács-féle szélmalom

 

Messzelátó

Térképjel, tájékozódási pont, a környék legmagasabb részét jelzi. 1958-ban épült téglából, az égtájak felé tájolva. Előtte ezen a helyen egy 39 méteres fatorony állt.

malom-5