Betöltés

Aktuális archívum

A legidősebbek tisztelete!

Október 29-én nálunk is megtartották a Napsugaras ősz elnevezésű rendezvényt, melyben felléptek tehetségeink, hogy némi napsugarat csempésszenek megfáradt napjaikba!

osz

Új szobor a templomunknak!

Az oromhegyesei nemzetközi fafaragótábor egyik alkotása, Szalai Norbert nagyatádi szobrász remekműve èkesìti az oromi ròmai katolikus templom főbejáratát. A Szent Istvánról mintázott szobrot vasárnap szentelték fel!

green_line

o3

green_line

Programsoroló

Október vége és november bővelkedik oromi programokban! Tartson velünk, ünnepeljünk együtt!

A sort a Napsugaras ősz nyitja majd október 29-én, amit a nagytermünkben tartunk, ahol szeretettel köszöntjük a szépkorúakat, mint ahogy azt minden évbe tesszük, most is a diákok bevonásával.

November 12-én a Caritas önkéntesei a Neked adom… rendezvényükkel teszik szebbé délutánunkat.

November 17-én pedig a falunapi, ünnepi műsorunkra várjuk Önöket!

green_line

MUNKALEHETŐSÉG OROMON!
Állást keresők figyelmébe!
Megbecsüljük a kétkezi munkát!

A szabadkai Elitsped csomagolóanyag-gyártó cég állandó, bejelentett állásra nagyszámú női munkaerőt keres könnyűfa kosarak és tartók készítésére.

A kézi munkavégzés helye az oromi, régi iskola, ahol kényelmes körülmények között hattól kettőig tartó munkaidőben, egyszerű, könnyen megtanulható technikával több mint 30 ezer dinárt megkereshetnek a hölgyek! Legyenek azok oromiak vagy a környező településeken élők, hiszen a cég több utazó esetén az utaztatást is megoldja!

Jelentkezni október 24-ig lehet munkaidőben személyesen az oromi helyi közösségben (Nagy út 202.) vagy a helyi közösség 024/799-012-es telefonszámán!

Az érdeklődőkkel, ha elegendő a létszám, az oromi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület nagytermében tartunk megbeszélést november 3-án, pénteken 18.00 órai kezdettel, ahol minden további részletet megtudhatnak!

green_line

Köszöntjük az új plébánost!

Nem régiben búcsúztunk el Utasi Jenő plébánosunktól, aki papi hivatásának negyvenedik évfordulóját ünnepelve, kis közösségünket biztosan nem feledve adta át annak egyengetését. A Jóisten felé vezető útra való rátérést Kozma Róbert atya segíti most már, ahogy egész hitközségünket is.

Szeretettel és örömmel köszöntjük új papunkat, aki máris szolgálatunkba állt, hogy reményt, segítséget és a hit felé mutató utat mutassa meg nekünk.
Aki még nem hallotta vagy látta volna, itt az idő, a későbbiekben pedig legnagyobb örömünkben és bánatunkban, ünnep- és gyásznapjainkon lesz velünk, reméljük, nagyon-nagyon sokáig, hiszen szükségünk van egy olyan lelki vezetőre, akit mindig, mindenkor a falunkban megtalálhatunk. Kozma Róbert atya a következőképpen mutatkozik be:

Óbecsei származásúként 1975. október 15-én születtem. 2004-ben szentelt pappá dr. Pénzes János püspök atyánk. Tizenhárom éve folytatok lelkipásztori tevékenységet. Ebből két évet káplánként tevékenykedtem. Plébánosként tizenegy évet töltöttem Keviben, ahonnan ide vezetett az Isteni gondviselés Oromra. Számomra teljesen új környezetet jelent ez a falu, amit már most a szívembe zártam a szépsége, rendezettsége miatt is. Az első itt töltött naptól kezdve jól érzem magam, a plébánia is szépen rendezve van, de ami ettől még fontosabb, látszik, hogy a hívek mély vallásos életet élnek. Itt tehát már megvan az alap, amire csak építeni kell, tovább haladni ezen az úton. Méltatom az elődeim munkásságát. Lelkipásztorként az elsődleges célom, hogy minden emberhez eljusson a hit, Istenhez vezessem őket! Szeretnék a segítségükre lenni, hogy egy olyan képet alkossak az emberek számára Istenről, akihez könnyedén lehet fordulni. Isten szeretete mindenkihez szól!

Az új plébánosunkat tehát bátran fel lehet keresni, irodanapján is akár, ami keddenként 9-től 10-ig, csütörtökönként 14-től 15 óráig, míg péntekenként 9-től 11 óráig tart.

Isten hozta, Robi atya!

telefon 156

green_line

Szépül a posta!

Végre, hosszú idő után a posta épülete is új enteriőrrel várja majd a polgárokat. Napjainkban kezdődtek meg a munkálatok, hogy egy kellemesebb, szebb környezetben történhessenek a ki- és befizetések, ügyes-bajos dolgaink rendezése.

telefon 151

green_line

Terveink a közeljövőben

(2017 novemberében erre várunk)

Napjainkban újítjuk fel a gépparkunkat, új fűkaszálót és a zöld övezeteink karbantartására szolgáló eszközök vásárlásával.

A közbeszerzési pályázat kiírását figyelve az a tervünk, hogy ennek jóvoltából a temetőnket felújítsuk. A munkálatokat két fázisban végeznénk el, amennyiben sikeresnek könyvelik majd el kérvényünket.

A ravatalozó tetőszerkezetét, az eddig meglévő pala helyett lemezesre cseréljük majd, ha pozitív elbírálásban részesülünk, azt követően pedig át is festenénk a belső tereket.

A parkunk területére nagy adventi koszorút szeretnénk majd elhelyezni, amint arra megérik az idő.

Kilátásban van két új vállalkozó jelenléte falunkban, az egyik egy adai a varroda helyén, a Káposzta Attila tulajdonában lévő ingatlanban, míg egy másik vállalkozó, aki kis kosarakat készíttetne helybeliekkel, szintén érdeklődik a mi településünk iránt, így megvan a remény az új munkahelyek teremtésére is.

Tujákat ültetnek Káposzta Attiláék
Tujákat ültetnek Káposzta Attiláék

green_line

Újabb aszfaltozások falunkban

A régi iskolánál, a lóversenypályához vezető úton és a Csantavérre haladó szakaszon a közelmúltban aszfaltozások történtek, hogy megkönnyítsék közlekedésünket.
Csantavér felé mintegy 600 méter lett beborítva aszfalttal, a másik két terület pedig 550 métert fed le. A munkálatokat a Vajdaság Útjai végezték és községi, valamint tartományi eszközökből fedeztük a költségeket.
Útjaink javítására és karbantartására igen nagy szükség mutatkozik, így sikernek könyvelhetjük el, hogy falunkban – ha nem is eget rengető aszfaltozásokról van szó – lassan, de biztosan a fejlődés útjára lépünk, a szó szoros értelmében is.

green_line

Új könyveket kapott iskolánk könyvtára!

Csütörtökön, október 5-én Oromra is került az MNT könyvcsomagjaiból, melyet nagy örömmel fogadtak. A javarészt házi olvasmányokat tartalmazó ajándékokat Nyilas Leonov Anita, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke hozta el személyesen az iskolaépületbe. Mint ismeretes, az ideiglenes szükségállapot miatt az oromhegyesi diákok is nálunk tanulnak. Az egyik igazgató-helyettes, Vajda Kinga köszönte meg az alelnök-asszonynak a hiánypótló könyvcsomagot. Mint elmondta, az iskola számára nagy segítséget jelent ez a könyvadomány, mivel a házi olvasmányokból sosincs elég. Mivel a tóthfalusi iskola is hozzánk tartozik, három felé fogják osztani az olvasnivalókat.

Az, hogy az oromhegyesi diákokkal bővült kényszerből a létszám, várhatóan nem tart sokáig, de az igazgató-helyettes szerint gördülékenyen folyik a munka.

Egy hónap gyakorlás után megszoktuk, hogy utaznunk kell Oromhegyesről. Két váltásban történik a tanítás, délelőtt és délután egyaránt diákok népesítik be az oromi iskolát. Buszokkal utaztatjuk a gyerekeket, akik ezt láthatóan még élvezik is, a kísérőtanárok pedig vigyáznak rájuk. Sőt, gyakran megesik, hogy az előcsarnokban lévő padoknál lyukas órákban, illetve az autóbusz indulásáig a házi feladatok is részben elkészülnek, de azért természetesen várjuk, hogy visszaköltözhessünk. Az Együtt az iskola elnevezésű rendezvényünk, idén azért lesz másmilyen, mint eddig, mert ez a kényszerhelyzet összehozta a tanulókat, akik máskülönben csak elvétve találkoztak, kirándulások, illetve közös rendezvények alkalmával.

Nyilas Leonov Anita elmondta, az akció célja, hogy a segítsék felszerelni az iskolakönyvtárakat. Köszönjük!

green_line

Szépkorúak ünnepe!

A nyugdíjasok évi közgyűlése ezúttal rendhagyóra sikeredett, ugyanis ez alkalommal többen is ötvenedik házassági évfordulójukat ünnepelték!

Szeretettel gratulálunk és még sok, egészségben, megértésben együtt töltött évet kívánunk nekik!

green_line

Ruhagyűjtési akció!

A Vöröskereszt oromi, helyi szervezete ruhagyűjtési akciót szervez! A feleslegessé vált ruhaneműit ne dobja ki, inkább adja be a helyi közösségbe, hátha valakinek még hasznára lehet!

Az akció november 30-áig tart, minden munkanapon 6-tól 14 óráig fogadják az adományokat!

Adni öröm, segíteni jó!

ruha

Régi hírek

15267734_10210098588198624_2417538274585148065_n

Völgyes is épül, szépül

A Divac Alapítvány is besegített

A völgyesiek összefogásukról és tenni akarásukról híresek. Most az egyetlen közösségi megmozdulások színhelyét, a művelődési otthon teraszát építették fel közös erővel.

A Divac Alapítványnál nyert pénzből (100 ezer) és a helyi közösség anyagi támogatásával (20 ezer dinár), a falusiak erejével épült ki a terasz!

A legutóbbi adatok szerint Völgyesnek 350 lakosa van

volgyes-szepul

A falunap záró rendezvénye

 III. Neked adom…

Vasárnap 15 órakor a Neked adom elnevezésű jótékonysági teadélutánnal zárult a falunapi rendezvény-sorozatunk. A helybeli Caritas csoport szervezésében, melynek vezetője Papp Rácz Mária, idén is gyűjtést szerveztek mindazon családok és egyedül élők részére, akik szűkösebb anygi körülmények között élnek. Jó szokásukhoz híven most már harmadik évben minden télen az itt összegyűlt pénzből és jószándékú adakozók felajánlása révén adottakból  egy sertést vásárolnak, amit aztán feldolgozás után segélycsomagként szétosztanak, hogy az ünnepkre egy asztal se maradjon üresen a faluban.

A teadélutánon vendégeink is voltak, ugyanis a tóthfalusi Tutti gyermekzenekar is fellépett, de jelenlétével megtisztelt az eseményt Utasi Jenő atya is, aki örömét fejezte ki, hogy ennyi önzetlen ember jelent meg ezen a délutánon. Mint elmondta, nem csak adni jöttünk, bár adni mindig nagyobb öröm, mint kapni, hanem kapunk is. Feláldoztuk az időnket, a szervezők és a fellépők a fáradságukat, az erejüket, de mindenki kap is, hiszen élményt kapunk azzal, hogy cseperedő gyermekeink fellépéseit láthatjuk.

Az óvodások, iskolások, asszonykórus tette szebbé ezt a délutánt, de Kakas Daniella hangja is betöltötte a termet néhány dal erejéig.

A műsor végén teával, édes és sós süteménnyel kínálták a jelenlevőket.

Falunapi programok második napja

Nálunk járt Maksa Zoltán

A magyarországi humorista, Maksa Zoltán November 19-én este 19 órakor lépett fel a művelődési egyesületünk nagytermében. A Szeszélyes évszakokból is ismert előadó a ’90-es években vált népszerűvé, sokan néztük annak idején a Maksa híradót, nevetve poénjain. Az Erzsébet-díjas és Karinthy-gyűrűvel jutalmazott művész előadására sokan voltak kíváncsiak, és akik eljöttek, másfél órát mókával és kacagással tölthettek.

Az előadás végeztével cédélemezt lehetett vásárolni a művész úrtól, amit dedikált is. Ekkor fogtuk vallatóra, hogy érezte magát nálunk. Maksa úr a következőket nyilatkozta:

– Ez a műsor jóval rövidebb szokott lenni, általában 65-70 perc, de itt már 85 percnél tartottunk, amikor úgy éreztem, még mindig mondanám. Ám a mai rohanó világban másfél óra a kapacitás, amíg az emberek figyelme nem lankad.

Többnek érzem magam, most, hogy távozom, mint mikor jöttem, annyi energia áramlik fel ilyenkor a színpadra a nézők részéről, hogy az ember szabályosan töltődik ezekből az energiákból.  Azt látom, az emberek ki vannak éhezve a minőségi humorra, ahol nincs trágárság és nincs politika sem.  Úgy érzem, itt nagyon sok gondolkodásbeli különbség van a pestihez képest, ami nekem egy picit azt az igazi, korábbi magyarságot hozza vissza, amit gyerekkoromban is tapasztaltam, sokkal erősebb a méltóság az emberekben. Nem érzem a borzasztóan stresszes, ideges hangulatot, ami odaát azért jellemző. Vajdaság újrafelfedezésének öröme számomra idén ismét megadatott, mert március óta járom ezt a vidéket.  Tervezem, hogy jövőre egy komplett előadói estet, ami már felér egy színházi előadással, jelmezzel, díszlettel, jövőre elhozom Vajdaságba, ahová örömmel jövök, mert itt még van az emberekben jókedvre való affinitás. Hála és köszönet a közönségnek és a helyi közösségnek ezért a fergeteges hangulatú estéért!

A művész úr azt üzente a távolmaradóknak, hogy kérjék kölcsön az Öninterjú nevű cédét, amit ezen az estén meg lehetett vásárolni, hogy ízelítőt kapjanak a humorból, ami szombat este elhangzott és ne hagyják ki a következő alkalmat, amikor ismét felénk jár!

Ünnepeltünk!

Falunk és helyi közösségünk napja

Falunk 127, helyi közösségünk 51 éves –

November 18-án tartottuk a már szokásos falunapot, mely idén abban különbözött az eddigiektől, hogy egész hétvégén lehetett válogatni a programokból.

Pénteken, november 18-án tartottuk a művelődési műsorral tarkított, hivatalos ünnepséget, melyben felléptek az óvodások, iskolások, az oromi és a völgyesi művelődési egyesület tagjai is. Minden szülő büszke lehetett fellépő csemetéjére, a közönség pedig színvonalas műsorban lelhette örömét. Ez alkalomból egy kisfilm is készült, melyben összefoglaltuk, mi minden történt az elmúlt egy évben önkormányzati, állami és anyaországi támogatás révén. A jövőre vonatkozóan megemlítendő, hogy jelenleg egy IPA határon átnyúló pályázat van folyamatban. A szerb–magyar pályázat a szélmalmok rekonstrukcióját célozza meg. Mivel már túl vagyunk az előzetes tárgyalásokon, bízunk benne, hogy a jövő évi oromi Malomfesztiválra már megfelelő körülményeket tudunk biztosítani a szélmalomhoz érkező, egyre nagyobb számú fesztiválozónak.

Bizonyítandó a fejlődést és az újra való törekvést, az ünnepség alkalmával együttműködési szándéknyilatkozatot írtunk alá Csantavér helyi közösségével. Földi Márta elnök-asszony az ünnepélyes együttműködési szerződés aláírása után hangot adott annak, amit mindannyian remélünk, az Oromot és Csantavért összekötő földesút kiépítésére utalt:

– Az út kiépültével megnyílna a lehetőség az iskolák, a művelődési- és sportszervezetek közötti aktívabb együttműködésre, de a mezőgazdasági termelők és a gazdaság többi résztvevőjének szorosabb kapcsolatára is.

Köszönő oklevéllel jutalmaztuk mindazokat, akik valamilyen formában hozzájárultak ahhoz, hogy a falunk jobbá, szebbé váljon.

Ünnepségünkön tiszteletét tette községünk vezetősége, Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármesterrel az élen, aki dicsérte fejlődésre való törekvésünket. De itt voltak a környező települések elöljárói is, akiket aztán egy állófogadás keretében meg is vendégeltünk, hogy tovább építsük a bimbózó kapcsolatokat.

Cseszkó Géza fotói

Ünnepeljük együtt falunk napját!

Kultúrműsor 18-án este 18 órakor, kikapcsolódás 19-én Maksa Zoltánnal!

Mindenkit szeretettel várunk!

fn2

 Márton-napi felvonulás

 Ovisok és iskolások járták körbe a falut

November 11-én van Márton napja, amikor a hagyomány szerint Márton nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett. Ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ma is sok helyen táncos mulatságot csapnak, ahol az asztalról nem hiányozhat egy libafogás és az újbor.

A nálunk nem annyira ápolt hagyomány felelevenítésén dolgoznak a művelődési egyesület tagjai a pedagógusokkal karöltve.

Ennek érdekében már évek óta megtartják a felvonulást, amikor az otthon készített lámpásokkal végigjárják sötétedéskor az utcákat. A befőttesüvegekbe helyezett mécsesek idén november 10-én kerültek meggyújtásra, mivel 11-e munkaszüneti nap.

Az óvodások és iskolások a pedagógusokkal és néhány szülő kíséretében érdekes látványt képezve indultak meg a templomtól és járták körbe a falu utcáit, fényt hozva, ha nem is az éjszakába, de az estébe mindenképp.

dscn43371

Mesekuckó

A könyvtárban gyűltek össze a kicsik

Már több éve működik a Mesekuckó a művelődési egyesület és azon belül is Kádár Judit vezetésével, Pósa Szilvia közreműködésével. Azzal a céllal szervezik meg, hogy a gyerekek többet és legfőképp értően olvassanak. Másik célja a  könyvtárba járás népszerűsítése.

Ebben az iskolaévben az első téma Benedek Elek nagy meseíró születésnapjához kapcsolódott, a másodiknak pedig az ősz volt a mottója. Megismerkedtek Nyuszkó Márti kalandjaival, de a szoborkészítéssel is barátkoztak a gyerekek, valamint egy kisfilmet is néztek a szeretetről.

mese1

Kitüntették tűzoltóinkat

Pro Urbe díjat kapott az oromi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Magyarkanizsa községben minden évben kiosztják azokat az elismeréseket, melyek a Pro Urbe nevet viselik, és amit azok kaphatnak, akik munkájukkal hozzájárultak a város és a község hírnevének öregbítéséhez, tevékenységeikkel a közt szolgálták.

2016-ban a mi tűzoltóink is e rangos elismerés tulajdonosaivá váltak. Október 20-án ünnepélyes keretek között vette át az alkalmi műsorral egybekötött eseményen a díjat az elnök, Káposzta József , aki elmondta:

Úgy gondolom, hogy a hatvan év alatt megtettünk mindent, hogy ezt az elismerést megkapjuk. Szerencsére 60 év alatt nagyon kevés tüzünk volt, de lehet, hogy épp a megelőzés teszi azt, hogy kevés van.”

Gratulálunk tűzoltóinknak!

Káposzta József átveszi az elismerést Magyarkanizsa polgármesterétől, Fejsztámer Róberttől
Káposzta József átveszi az elismerést Magyarkanizsa polgármesterétől, Fejsztámer Róberttől

http://tiszapartfest.rs/magyarkanizsa-kozseg-napja/

Kicserélték az ablakokat iskolánkon!

A Tartományi Kormány négymillió dinárt hagyott jóvá az Arany János Iskola nyílászáróinak cseréjére. Nyolcvan ablakot és két ajtót váltanak újra, hogy a diákoknak ne kelljen dideregniük a tantermekben!

Az eddig huzatos tantermek helyett idén télen már jól záródó ablakok mellett ülhetnek tanulóink!

iskola

Szűz Mária szobra templomunk előtt

Október 8-án, szombaton áldotta meg Jenő atya azt a fából készült szobrot, amit tavaly nyáron készítettek az oromhegyesi Nemzetközi Fafaragó Táborban. Ezt az alkotást egy budapesti művész, Kiss János faragta ki és egyházunknak adományozták.

orom1

Az ünnepi szentmise után került sor a felszentelésre, ahol Jenő atya elmondta, hogy személyes példájából kiindulva el tudja mondani, ez a szobor is olyan, mint az édesanya, aki útjára bocsátja és tárt tarokkal várja haza gyermekét. Ugyanígy Szűz Mária is vár minket, minden hívőt, hogy a templomba betérve imádkozzunk a jóért vagy hálát adjunk a már meglévőkért.

A további tervek között szerepel, hogy egy helyett három harang konduljon meg a felújított templomtoronyban!

orom2

Mi történik szeptemberben?

Megindítottuk az utcák fölvásárlását, a Bartók Béla még a kritikus, mert nem tudjuk a terveket készíteni, míg nincs társadalmasítva.

A szélmalom a Vadászegyesület tulajdonában volt egészen 2011-ig, amikor a helyi közösség kapta meg, cserébe a régi iskola épületéért. Most arról folynak tárgyalások, hogy a község vegye át a szélmalmot, mivel a törvény szerint nem képezheti a helyi közösség tulajdonát. Ha a község nevén lesz, könnyebb lesz bármilyen pályázaton részt venni a műemléknek számító szélmalommal.

Terveink között szerepel a falu egy részének bekamerázására. A központ egy része, a trafik, a posta, a központ, a park lesz védve ezáltal. Ebben a Sat-trakt lesz falunk segítségére. Néhány hónapra van szükség ahhoz, hogy ez realizálódjon.

Munkálatok a tájháznál!

Szeptember 14-én kezdtek hozzá piroti munkások a tájház vizes gócának kiépítéséhez.  A művelődési egyesület sikeres pályázatának köszönhetően tartományi pénzből vécét és tusolót alakítanak ki.

Az építéshez szükséges anyagot a helyi vállalkozótól, Kovács Petriktől vásárolják, a kivitelező pedig a Jumol cég.

Jövőre így már ottalvós tábort is szervezhetnek a tájháznál, nem lesz akadály az, hogy nincs elég illemhely, illetve tisztálkodási lehetőség!

Befejeződött a templomfelújítás

A múlt évben a templom mennyezetének felújításakor vetődött fel az ötlet, hogy a tetőt kellett volna először rendbetenni. Ennek érdekében fordult az egyház Magyarkanizsa önkormányzatához és a hívekhez.

Az összegyűlt pénzbőllemezborítást kapott a templomtető, illetve a csatornázást is sikerült kivitelezni. A munkálatokat a zentai Pósa bádogos cég végezte. Időközben (mivel a torony fedélzete körül nem volt csatorna), a rézlemez oxidálódott, folyt le a falakra, ha már ott voltak az állványok, a torony falait is befestették.

dscn3859

Átfestették az egykori Szövetkezet épületét!

Évek ót csúfítja a központ összképét a Szövetkezet romos épülete, melynek szépítésére végre sor került!

Összefogással, közös erővel és befektetéssel a helyi közösség és a két tulajdonos: Tót Franjo illetve Hubai Dánielfestették ki az épület homlokzatát. Mintegy húszezer dinárt fordított a helyi közösség erre a célra.

Mivel a Szövetkezet, mint olyan, a régi formájában már nem létezik, megindult egy folyamat, hogya tulajdonviszony megváltozzon és községi tulajdonba menjen át, a közjogvédő dolgozik rajta.

Belülről az épület állapota kritikus, viszont a jó lokáció miatt bizakodunk benne, hogy valaki lát benne fantáziát és bérbe veszi.

dscn3846

Martonoson jártak a focistáink

Az oromi Sampion focicsapat Martonos mérkőzött meg az ottaniakkal, melynek végeredményeképp 2-4-es oromi győzelemmel tértek haza.

A mieink csapatát Törteli, Malagurski, Körmöci D. (Lackó), Krajnović, Benkó, Úri, StojičićSl., Csanádi, Körmöci E. (Joó), Harmat, Faragó A.képviselte.

Kazi Zsolt beszámolója:

A találkozót a vendégek kezdték aktívabban, a 7. percben Körmöci Ervin remek keresztlabdája után a rutinos Csanádi István szerzett vezetést az oromiaknak. Tíz perc múlva a hazaiak közel álltak az egyenlítéshez, Ateljević távoli szabadrúgását azonban Törteli egy bravúros mozdulattal hárítani tudta. Az első félidő derekán a bajnokságot jól kezdő oromi gárda megduplázta előnyét Faragó Attila szemfüles góljával, és a kétgólos vezetés úgy látszik túlságosan is megnyugtatta a Sampion játékosait, amit a lelkesen küzdő martonosiak alaposan ki is használtak, és Huszta góljainak köszönhetően a 74. percben már 2:2 volt az állás. Az izgalmas végjátékban azután a vendégek újra megrázták magukat, és öt perc leforgása alatt eldöntötték a három pont sorsát. A martonosi találkozón debütált a Sampioncsapatában Joó Martin, aki számára igazán emlékezetesre sikeredett a bemutatkozás, hiszen a fiatal oromi labdarúgó a második labdaérintéséből megszerezte első gólját a felnőttek között.

foci

A negyedik Paprikásfőző verseny Völgyesen

Szeptember 11-én az Aranykalász Művelődési Egyesület udvarában 33 bográcsban rotyogtatták a paprikást! Borjú-, kecske és birkapörkölt főzésében mutatatták meg tudományukat nem csak a völgyesiek, hanem a távolabbról érkezők is, joggal mondhatjuk, hogy sikeres volt a szervezés, talán ilyen sokan még egyik évben sem voltak, nem volt ilyen tömeges a rendezvény.

Idén bővítették is a repertoárt, mert a pálinkákkal is lehetett nevezni a versenyre, a jó talpalávalóról pedig az oromhegyesi Délibáb együttes gondoskodott.

A zsűri: Ősz Szabó Imre, Mészáros VilmosMagyarkanizsáról és Purger József  Völgyesről a következő döntést hozta: a legjobb pálinka tulajdonosa a magyarkanizsaiRekecki Attila, a második helyezett a zentai Hajdú Klaudia, valamint két harmadik helyezett lett, a völgyesiCseszkó Rafael és a zentai Balog István. Ebben a kategóriában egy különdíj is kiosztásra került, amit a magyarkanizsaiKonc Ilona kapott.

Tavaly Ősz Szabó Imre megjegyezte, hogy a dekorációkon még látszik, hogy fiatal a rendezvény, idén viszont kiemelte, hogy nagyon örül, hogy előző évben adott tanácsát sokan megfogadták, így a dekoráció kategóriában első helyezett lett a Tornyosi Gazdakör, akik nem csak, hogy látványos díszítést készítettek, hanem még a résztvevőket finomabbnál finomabb fánkokkal is kínálták. Második helyezett a zentai Hajdú Klaudia, a harmadik Sándor Tamás és csapata, míg a negyedik helyezett Csikós Gábor csapata lett.

Kecskepaprikás főzésében első helyezett avölgyesiZsámboki Péter, második a szintén völgyesiVajdovics Lajos, harmadik pedig az oromi Purger Róbert lett. Másik kategória a marhapörkölt volt, melyben első helyezett a völgyesiKáposzta Norbert lett, második a magyarkanizsaiTóth József, a harmadik helyezést ebben a kategóriában az oromi Erdélyi Olivér érdemelte ki. Végül a birkapaprikások díjat adták át, melyben első helyezett tóthfalusiPósa Imre lett. Második helyezett a zentai Balog István, a harmadik helyezett pedig Csikós Gábor és csapata lett. Végül a tavaly útjára indult vándorfakanál is új gazdájához került, aki a magyarkanizsaiRekecki Attila lett, amit jövőre ugyanitt meg kell védenie, amennyiben ez nem sikerül, tovább kell adnia.

Példamutató a völgyesiek összetartása és tenni akarása, hiszen majdnem többen főztek vasárnap a faluban, mint amennyi a lakosok száma!

Tanévkezdés

Szeptember elsején tizennégy leendő elsőst kísért el az óvodától Szlivka Sándor Melinda óvónő és szüleik az iskolába, ahol ünnepélyesen fogadták őket a tanítók, tanárok és iskolástársaik.

A műsor keretében Teslić Zoran mindegyiküket megajándékozta a Magyar Nemzeti Tanács által biztosított csomaggal. Az aktatáskaszerű kartondobozban betűkirakó, füzetek, zsírkréta, vízfesték, filcek, gyurma, ragasztó, abakusz, metalofon, rajzblokk, de még ugrálókötél, tornazsák és egy teljesen felszerelt tolltartó is található.

Az elsősök tanítónője Nógrádi Anikó, a másodikosoké Bicskei Bíró Ildikó és Tukacs Piroska, a harmadikosoké Kádár Judit, a negyedikeseket pedig Molnár Piroska fogja tanítani.

Az ötödikesek osztályfőnöke Nagy Gizella, a hatodikosoké Fejős Edina, a hetedikeseké Takács Anasztázia, a nyolcadikosoké Majlát Hermina.

Idén két új tanár kapcsolódik be az Arany János Általános Iskola munkájába. A szerbet tanító Tatić Slavica, és az angol nyelvet oktató Barlog Anasztázia.

Az óvodásoknál két csoportban folyik a munka, a legkisebbeket Szlivka Sándor Melinda fogja terelgetni, míg a nagyobbak Bata Magdolna óvó néni gondoskodó kezei közé kerültek vissza, hiszen már tavaly összeismerkedtek. A kicsik tizenegyen vannak, míg az iskola-előkészítősök csoportjába tíz csöppség jár mától kezdve.

Az iskolában hamarosan ablakcserére kerül sor, míg az óvodánál már ma elkezdték a munkások, Nádi Endre és Cseszkó László az új hinta felállítását!

Eredményes és emlékezetes tanévet mindenkinek!

Oromról utazott Szent István

A művelődési egyesület keretén belül működő Ciróka bábcsoport augusztus 21-én Magyarkanizsára utazott, hogy bemutassa játékát a község Szent István-napi , központi ünnepségén.

 Hosszas felkészülés előzte meg a bemutatót. A Kádár Judit által betanított munkában nyolc gyerek vett részt, akik odaadóan dolgoztak.  Előadásuk címe: Szent István király története. A szövegkönyvet írta és az előadást rendezte a kiskunhalasi Fejes Erzsébet, akivel több éve tart már az együttműködés.

A gyerekek kis számú, de annál érdeklődőbb közönség előtt játszották el a bábjátékot.

Délután az oromi asszonykórus is fellépett a művelődési műsorban!

Az utazást a Magyarkanizsa önkormányzata támogatta, illetve szülők is közreműködtek. Bontovity Anita, Kalmár Erika, Papp Rácz Mária és Tukacs Mónika segítettek abban, hogy minden zökkenőmentes haladjon a gyerekek munkájában.


Rakétakilövéssel ért véget a Malomfesztivál!

A falunkat megmozgató rendezvény augusztus 20-án érkezett el záró napjához, ismét kiváló programokat és koncerteket kínálva helyinek és távolabbról érkezőnek egyaránt.

Délelőtt ismét a műhelymunkáké volt a főszerep. A malom épületében Sarnyai Laura (Lara) tartott workshopot Nőnek lenni, nőként élni munkacímmel, ahová tizenegy résztvevő érkezett, mintegy négy órán át taglalva a témát, erősíteni, építeni egymást és felfedezni önmagukban a legnagyobb csodát, hogy mit jelent nőnek lenni. A Filózz a malom árnyékában sátor is kitárta kapuit, csakúgy, mint a kézműveseké, ahol továbbra is fáradhatatlanul folyt a munka.

A medencénél megpihentek a fiatalok, mint mondták, a sátor tikkasztó hősége után jólesett lehűteni magukat. Bár zuhanyzókat is állítottak a szervezők, azért a pihentető fürdés ingyenes lehetőségét is sokan igénybe vették.

Délután egyedülálló élményben lehetett részük mindazoknak, akik beültek vagy feküdtek a kézművesek sátra alá, mert nyolcan ütötték a sámándobokat, melyek nem csak zenei élményt, hanem feltöltődést, gyógyulást is hoztak a hallgatóságnak. Domonkos Attila és barátai már visszatérő vendégnek számítanak a fesztiválon.

 Közben a nagyszínpadon a zenetáborosok is bemutatták, hogy mit tanultak az Orom töltött idő alatt, köztük jónéhány helybeli gyerek is volt! Ezt követte a magyarországi Hahó együttes, majd a Kurts Weg Németországból, a Talent Transport, szlovák zenekar, az est fénypontja pedig a Góbé zenekar fellépése volt, akik a népzene népszerűsítésén fáradoznak. Fellépett még a Repetitor, a Rosa Sparks és a sokak által várt Uprise.

A Sunrise Stage előtt is megint sokan voltak, nem véletlenül, mert olyan húzónevek jelentek meg ott, mint a Lusta Bítek, JazzSzigor, Hendrigz, Wowbagger, Gandharva, Suhov és az All Stars After.

A tűzzsonglőrök közvetlenül a tábortűznél melegedők mellett kápráztatták el a nézelődőket.

A folk sátorban a Tindia mellett elvarázsolta a hallgatókat David Yengibarian, utána pedig bemutatták azt az áldokumentumfilmet, amit a filmes workshop résztvevői készítettek! Ebben viszontláthatjuk kedves malmunkat és a fesztivált egy nagyon jó humorra valló csapat munkájaként. A sztori szerint rakétát lőnek fel a malomból. Érdemes lesz megnézni a kisfilmet, mert amellett, hogy jókat lehet rajta derülni, helyi arcok is feltűnnek benne!

Ezen az estén hirdették ki a legjobb pálinkákat is, amikből ingyenes kóstolót is tartottak, majd a Góbé táncháza következett, ahol igencsak felverték a port a fiatalok.

Ilyen színvonalas és sokszínű fesztivál talán még nem volt nálunk, de reméljük, hogy hagyománnyá válik és évről évre bővül, a helyieknek is nagy hasznára lehet úgy turizmus, mint szórakozási és tanulási célokból is.

Rendbontás nem történt a fesztivál ideje alatt, viszont abban biztosak lehetünk, hogy sokfelé, az ország határain messze túlra is el fog jutni Orom neve!

A szervezők nyilatkozatát, összegzését és a profi fotósok felvételeit pedig közzétesszük, amint kipihenték fáradalmaikat és rendelkezésünkre állnak! Addig is köszönjük nekik, hogy Oromra e pár nap erejéig rátették a két pontot!

« 1 A 2 »

Tovább folytatódott a buli és a tanulás a Malomfesztiválon (2. nap)

Pénteken, augusztus 19-én a fesztivállakók végérvényesen kialakították táborhelyeiket és teljes erőbedobással vetették be magukat az oromi életbe.

A délelőtti órákban inkább a pihenésé, majd a műhelymunkáké volt a főszerep, de benépesítették a központot és a medencét is a fesztiválozók. Emellett kirándulni is voltak, külön érdekességnek számított nekik Vajdovics Evelin fogata, mert nem sokan ültek közülük lovas kocsin!

A kézművesek sátrában folyamatos volt a munka, jónéhány oromi gyerekarcot lehetett felfedezni, akik a zenetáborból jöttek át, ők kipróbálták a nemezelést, de alkalma nyílhatott mindenkinek a korongozásra, festésre is.

A nagyszínpadon délután fellépett a hazai Zenegér, majd a Sin Seekas, őket követte a magyarországi Buda Folk Band, a Lóci játszik, szintén Magyarországról, illetve a Kistehén, majd a Circus Problem, akik Csehországból érkeztek, a sort pedig hajnal kettőkor a Kies zárta.

Mindeközben a Sunrise Stage előtt is sokan voltak. Lezajlott a második, regionális slam poetry, aztán Xoke, Nyenyec, Sohov, JazzSzigor, Andor Magyar, Fraser and Krammer, Wowbagger, Mox Fulder, Erro és Joez keverték a zenét.

A folk sátorban az Aacoustic, a Krasznai Gita Mantra Formáció húzta a talp alá valót, de Csalóka se okozott csalódást.

A malom épületében pedig a Malomfesztivál arculatában oszlopos szerepet vállaló Oláh Dóri könyvbemutatójára került sor.

« 1 A 2 »

Hivatalosan is megnyílt a Malomfesztivál!

Csütörtökön, augusztus 18-án a késő délutáni órákban ünnepélyes keretek között került sor a falunkban zajló, gazdag programokban bővelkedő fesztivál megnyitására.

A magyarkanizsai Wemsical Serbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület tagjai közül – kiknek a szervezés oroszlánrésze tudható be – Vígi László köszöntötte a megjelenteket, majd a helyi közösség elnöke, Lékó Róbert üdvözölte a fesztiválozókat és örömét fejezte ki, hogy éppen nálunk bonyolódik le ez a nagyszerű rendezvény, továbbá kérte a fiatalokat, hogy vigyázzanak falunkra és egymásra is! A helyi közösség alelnöke, továbbá a tartományi oktatási titkár szerepét is betöltő Nyilas Mihály szólt az egybegyűltekhez, mondván:

  • Oromi polgárként külön örömmel tölt el, hogy a fesztivál egyre népszerűbb, tömegesebb és színvonalasabb, hogy már nem csak a zenei tartalmakra szorítkozik, hanem táborokat is kínál az érdeklődő fiataloknak. A fesztivál jóvoltából a malom most már nem csak egy érték, nem csak a környék egyedüli, ilyen jellegű megőrzendő emléke, hanem a fesztiválhoz is kötődik, ami Oromnak és Magyarkanizsa községnek is sokat jelent.

Raffai Róbert, az oromi tagokkal is rendelkező, sokunk számára ismerős Lábas Electric Orchestra egyik oszlopos tagja üde színfoltként jelent meg színpadon és nyitotta meg ő is a bulit.

Az első napon már a kézművesek is kipakoltak a hangulatos sátor alatt, ahol válogatni lehet a szebbnél szebb ékszerek, szappanok, könyvek és dísztárgyak, sőt festmények közül is, de aki tanulni szeretne, lehet például nemezelni is!

A Balkan étterem gondoskodik arról, hogy az éhes fesztiválozók is jóllakhassanak, de a vega konyha kedvelői is megtalálhatják a kedvükre valót, továbbá az újfalusi Dávid Angéla, az oromi Bicskei Gizella és Friderika sütik a lángost, abból is lehet vásárolni.

A megnyitó után bemutatták a Klotz Miklós vezette fotótábor munkáit, a portréképekkel szinte kitapétázták a malom falát átmenetileg, de ugyanekkor a Vachter János fotókiállítása is várta az érdeklődőket bent az épületben.

A zenei programok elképesztően sokszínű sorát a nagyszínpadon a magyarországi Valami Swing együttes nyitotta meg, majd fellépett a Kamper, a legjobban várt együttes, a magyarországi Szabó Balázs Bandája a késő esti órákban lépett színpadra, színvonalas koncertet adva. A programot az oromi Lábos Electric Orchestra fellépése zárta.

Emellett a folk sátorban a Fokos együttes muzsikájára ropták a táncot a fiatalok, az úgynevezett Sunrise stage-en pedig lemezlovasok által kevert dallamokra lehet lazulni.

Pénteken este 10-kor mutatják be a filmes műhelymunka végeredményét, nézzük meg, mit alkottak a fiatalok, hogyan látják a mi szélmalmunkat és a fesztivál létrejöttét!

« 1 A 2 »

A Malomfesztivál nulladik napja

Szerdán, augusztus 17-én már elkezdődtek a Malomfesztivál rendezvényei. A zenetáborosok a régi iskola udvarában verték fel sátraikat, a medencénél a kendamások ütöttek tábort, de a malom háta mögötti rész is már szépen benépesült.

A színpad felállítása és a kirakodóvásárosok helyének kialakítása is ezen a napon látszott véglegesedni.

A szervezők és a már megjelent vendégek együttes erővel munkálkodtak, hogy csütörtökre minden a megálmodott formában legyen kész.

A dráma és a filmes workshop résztvevői javában dolgoztak még délután.

Olyan, a szakmájukban sikeres és elismert emberek jöttek hozzánk, mint Mészáros Gábor, aki a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház művésze, ő vezette a drámatábort, K. Kovács Ákos operatőr, a filmesek oktatója, Klotz Miklós fotóművész készít felvételeket falunkról és már kattogtatta a gépet Ónya Attila rendezvényfotós is.

Este kilenckor a drámatáborosok bemutatták, hogy min dolgoztak ők tízen.

Áldokumentum-film készül a fesztivál létrejöttéről, amit csütörtök este terveznek bemutatni, vagy legkésőbb pénteken, a vágás, az utómunkálatok még folynak.   Biztató, amilyen elismerően nyilatkozott a környékünkről K. Kovács Ákos, és még azt sem tartja kizártnak, hogy visszatérjen Oromra egy komoly filmes tábort szervezve itt, nálunk!

Ma este 17.45-kor lesz a fesztivál ünnepélyes megnyitója, a részletes programot honlapunkon, de a Malomfesztivál Facebook oldalán is lehet követni!

https://www.facebook.com/malomfesztival/?ref=ts&fref=ts

« 1 A 2 »

A főzőversenyre egyenesbe jön az udvar Völgyesen

Az Ana és Vlade Divac Alapítvány és Magyarkanizsa önkormányzata támogatja a fiatalok elképzeléseit, amik arra irányulnak, hogy fejlődjenek közösségeink.

A völgyesiek a művelődési otthon udvarába szerettek volna egy teraszt kialakítani, ezért pályáztak.  A szerződést augusztus 12-én írták alá Magyarkanizsán, de a munkálatokhoz már hozzá is fogtak! A helyi közösség is besegít, hogy a megvalósuljon a terv, elkészüljön a terasz.

Első lépésként az alapot kellett kibetonozni, ehhez pedig szükség volt a helyiek összefogására, akik nem voltak restek, kicsik és nagyok egy akaraton, megfogva a dolog tollát, tolták a talicskát és keverték a betont.  Ilyen tempóval minden bizonnyal a paprikásfőző-verseny idejére, szeptember 11-ére már ki fog simulni az udvar. Az alap munkálatainak 4/5-e már kész!

Olvasótábor

Kádár Judit fejéből pattant ki az ötlet, hogy a könyvtárban olvasótábort tartsanak az iskolások részére. Az első alkalommal szervezett eseményen hét gyerek vett részt, de jövőre már biztosan többen lesznek, mert a pöttömök körében is gyorsan terjed a hír, hogy ez a tábor nem a kötelező olvasásról szól. Amellett, hogy játékos formában ugyan, de megkedveltették velük a lapozást, kirándultak a szabadkai könyvtárba, kipróbálták az új vonatot, kézműveskedtek és maradandót is alkottak, mert hangulatosan kifestették könyvtárunk külső falát Kukli Ščekić Tijana rajztanárnő segítségével!

Lóverseny huszonnegyedszer

Az utolsó pillanatig kétséges volt, sikerül-e megszervezni idén a lóversenyt! Augusztus 13-án, szombaton délután kettőkor azonban ismét benépesült a pálya. A helyi közösség, a vállalkozók és Magyarkanizsa önkormányzatának hathatós segítségével valósulhatott meg a rendezvény, amire idén sajnos kevesebb versenyző és néző érkezett, mint az elmúlt években.

A hét futamból álló versenyre Bajmokról, Békováról, Csantavérről, Szabadkáról, Gunarasról, Zentáról, Klisáról, Tavankútról, de távolabbi helyekről is érkeztek, mint például Niš, Požarevac. Mintegy hatvan ló verte fel a lóversenypálya porát, amit aztán a tűzoltók frissítettek minden futam után vízzel.

Sajnálatunkra, hiába vannak az oromiak közt is lovasok, egy benevező sem volt. Madár Jóska bácsi, az oromi Lovas Egyesület tagjaként idén magára vállalta a fő szervező szerepét, és mondhatjuk, derekasan helyt is állt, mert a verseny ideje alatt minden rendben zajlott. A hat egyfogatú futam mellett egy páros fogatosra  is sor került, a nyertesek 25 ezer dinárt tehettek zsebre. Az 1600 méteres gyorsfutamok mellett a párosok 2100 méteren mérethették meg magukat és természetesen elsősorban a lovaikat. A Szabadkáról érkező bírói konzílium ügyelte és bírálta el a futamokat.

A sörsátorban zeneszó mellett lehetett enni-inni, de akinek kocsikázni támadt kedve, a tóthfalusi Kálmán Jenő jóvoltából erre is adódott lehetőség.

« 1 A 2 »

Lezajlott a főzőverseny és az oldtimerek felvonulása

A XI. Oromi Napok keretén belül augusztus 14-én, vasárnap ismét felpezsdült egy kicsit az élet falunkban.

Reggel kilenckor Cseszkó Géza szervezésében gyülekeztek a tájháznál a szabadkai Old Timer klub tagjai a szebbnél szebb régi motorokkal és a már-már kuriózumnak számító autókkal. A töpörtyűs-erős paprikás reggelit követően végigvonultak utcáinkon, megemlékeztek falunk szülötteiről, akik motorbalesetben vesztették életüket, majd a szélmalomnál pihentek meg, ahol beszélgetés, tapasztalatcsere és barátkozás közben elköltötték a Purgel József által főzött birkapaprikást.

Ugyanekkor és ugyanott, a szélmalom tövében, az akácerdő lombjainak hűsében nyolc csapat főzte a borjú- és birkapaprikást családi és baráti társaságban, hogy aztán a magyarkanizsai Gasztro Kőrös Klub elnöke, Pakai István eldönthesse, ki is a legjobb a gasztronómia területén.

Testvérfalunk, Köröstarcsa küldöttsége is jelen volt az eseményen, továbbá megannyi falusi és vidékről érkezett vendég is.

A versenyzők között köszönő- és dicsérő okleveleket osztottak ki a legsikeresebb paprikás főzőinek. Pakai István elmondta, hogy a legjobb a hagyományos módon főzött paprikás, ami nem tartalmaz mást, mint hagymát, sót, borsot, piros paprikát, sót és jó minőségű húst. Állítása szerint idén főttek a legfinomabb étkek, mióta ide jár zsűrizni, vagyis a kezdetektől fogva.

A helybeliek mellett idén zentai résztvevők is voltak, akik egyedüliként a sültek kategóriában jeleskedtek. Szintén Zentáról érkeztek Borsos Irénék, akiknél a legfinomabb kecskesajtot lehetett megkóstolni!

Kiemelendő Szurok Sándor Nellinek, a helyi közösség titkárának kiváló helytállása, hiszen az ő vezényletével zajlott le a főzőverseny, és neki köszönhető az, hogy minden éhes has jóllakott.

A gyerekek a főzőverseny ideje alatt ügyességi vetélkedőkön vettek részt Pető Helga vezetésével, Özvegy Leona pedig az arcfestést végezte.

A késő délutánba nyúló rendezvény sikeresnek mondható már tizenegyedik alkalommal! Visszavárunk mindenkit jövőre is!

« 1 A 2 »

Sakkbajnokság a tájháznál

Augusztus 6-án, a XI. Oromi napok alkalmából harmadízben került

megrendezésre a sakkverseny Oromon a Zengő Tájházban. Olajos Győző nevéhez köthetjük a szervezés ötletét! A bajnokságra összesen 16-an neveztek be Oromról, Zentáról, Magyarkanizsáról, Felsőhegyről, Tóthfaluból, Horgosról, Topolyáról és Bajsáról. Az első három helyezett részesült értékes díjazásban, valamint néhány tárgyi különdíj lett kiosztva a fiatalok részére, a szervezők pedig a többi nem díjazottat köszönőlevéllel, diplomával jutalmazták. Az egész verseny idején kávéval, üdítőkkel, pogácsával kedveskedtek a kedves szervezők mindenkinek. A verseny bírája a magyarkanizsai Farkas Tibor volt.

Papp Rácz Mária, György Tamara és Cifra Dia segítettek a diplomákat kiosztani, kávét főzni, tehát a sok férfiember között elkélt a női segítség is.

Az esemény végén Kolompár Emese és Szasa, valamint Remete Karolina pedig hangszeres játékkal szórakoztatta a sakkozókat!

A VERSENY VÉGEREDMÉNYE:

Farkas Sándor (Zenta), Juhász Bence (Felsőhegy) 6,5, Mrzić Branko

(Magyarkanizsa) 5, Bacsa Zoltán (Bajsa), Cifra Milan (Orom) 4, Bartha Áron

(Felsőhegy), Mák János (Magyarkanizsa) 3,5, Olajos Győző (Orom), Kiss

Rudolf (Magyarkanizsa), Körmendi János (Horgos), Brindza Dezső

(Topolya), Homolya Zoltán (Felsőhegy) 3, Lakatos Miklós (Bajsa) 2,5, Borsos Jenő (Magyarkanizsa), Kalmár Alex (Tóthfalu) 2, Lakatos Attila (Bajsa) 1,5 pont.

Lezajlott a II. Népzenei Találkozó

Augusztus 6-án délután négykor már elkezdtek szállingózni a művelődési egyesületek kórusai. Az öt órakor kezdődő találkozóra már színültig megtelt a nagyterem.

Sándor Nelli műsorvezetésével zajlott le az esemény. Lékó Róbert köszöntője után elsőként az oromi asszonykórus lépett fel. Őket követték az oromhegyesi, adorjáni, völgyesi, tóthfalusi, palicsi, ludasi, felsőhegyi, magyarkanizsai egyesületek tagjai, akik néhány dal erejéig léptek színpadra.

Olyan rég elfeledett nótákat hallhattunk, mint például a Lassan kocsis, hogy a kocsi ne rázzon…

A hagyományainkat továbbadni így is lehet. Néhány egyesületben egészen kis gyerekek is vannak, mint például a völgyesiek, felsőhegyiek, oromhegyesiek között, akik remélhetőleg az utánpótlást képezik!

A fellépéseket követően a vendégeknek megmutatták a tájházat, majd onnan visszaérve mulattak egy jót és megették a Balkan vendéglőből rendelt csirkepaprikást!

Lecsófesztivál a malomnál

A Varázsfalatok Egyesület hölgytagjai idén is már régóta készültek a Lecsófesztiválra. Nemében egyedülálló ez a gasztronómiai élmény-esemény, amit az oromi szélmalom tövében tartanak minden évben már ötödik éve.

Július 30-ára toborozták a főzőtudományukat megcsillogtatni kívánó társaságokat. Legtöbbjük azonban azért látogatott ki a helyszínre, hogy közösen egy jót főzzönek és egyenek baráti társaságban. Tíz csapat mérettette meg magát, akik között nem csak helybeliek, hanem a környező falvakból érkezők is voltak.  A nevezési díj ellenében a szervezők biztosították a bográcsok alá a tűzifát és a bele való hagymát, paprikát, paradicsomot, és a kora délelőtti órákban már füstbe is borult a malom melletti kiserdő.

A lecsót felénk inkább a szláv hatásra gyuvecsnek ismerjük, de tulajdonképpen ugyanarról az ételről van szó, amit a zöldségpörkölt szóval írhatunk körül legpontosabban. Önmagában is megállja a helyét főételként, ha hozzádobunk egy kis húst és tarhonyát, esetleg tojást, kolbászt, a variációk kimeríthetetlenek.

A résztvevő csapatok is a legkülönfélébb módon készítették el a maguk által legjobbnak gondoltat. Volt aki rostélyos mellé, mások hússal gazdagítva rotyogtatták a szombati ebédet és megannyi éhes has várta, hogy az értékelést követően leülhessen falatozni. A zsűri elnöke, az Amatőr Királyi Szakács Klub tagja, Mészáros Vilmos körbejárta és megfigyelte a főzőhelyeket, s mint mondta, tanácsot adhat, de nem határozhatja meg, ki mint főzzön. Az biztos, hogy a négy alapanyagnak benne kell lennie, de hogy mi módon, milyen sorrendben és milyen praktikákkal élnek a versenyzők, azt már rájuk bízza.

Az eredményhirdetés szerint a legjobb lecsót a Muhi Balázs vezette csapat főzte, akik beleadva apait-anyait, egy jó adag disznóhúst, tarhonyát használtak még fel a tizenhattagú társaság jóllakatására. Második helyezett lett Dobó Zoltán és csapata, aki szinte minden főzőversenyen jelen van, nem is csoda, hiszen már a főzőtudomány örökösének számít. A harmadik legjobbnak kikiáltott étket pedig a völgyesi Vajdovics Rudolf és társai főzték, akik ugyancsak nem először szorongatták a fakanalat.

Süti-főzi ötödször

Július 11-től 15-ig tartott oromi Varázsfalatok Egyesület szervezésében a Süti-főzi tábor Dobó Marika néni családi házánál. A gyerekek az egyesület vezetőjével és néhány segítővel tanultak főzni. 10 éves kortól jelentkezhettek, az idei, sorrendben ötödik táborba.  Évről évre olyan ételek kerülnek „terítékre”, amit otthon is bármikor el tudnak majd készíteni a kis kukták. Megtanultak levestésztát gyúrni, azután összevágni. Kelt tésztát dagasztani. Mindennap új ízekkel találkozhattak. Hétfőn paradicsomos káposzta volt a menü, de gyúrtak levestésztát és főztek kompótot, amire másnap volt szükség. Kedden: húsleves, fasírt, tökfőzelék kompóttal. Szerdán: zöldbableves, lekváros és porcukros fánk. Csütörtökön: borsóleves, töltött káposzta. Pénteken pedig zöldséglevest és pizzát készítettek. Az együtt főzés, a munka és végül az együtt evés öröme összekovácsolta a kis csapatot.

Zengő kézműves tábor

Július 19-től 23-ig a Zengő Kézműves Egyesület tagjainak szervezésében tartottak táborozást, Muhi Zsuzsanna vezetésével. A negyvennégy gyerek, akik nem csak helybeliek voltak, hanem többek között Szabadkáról, Magyarkanizsáról is érkeztek, számtalan kézműves alkotást hozott létre. Amellett még sportoltak is, na meg természetesen jókat ettek, ami megintcsak nem elhanyagolható tényező. A szombati zárórendezvény alkalmával bemutatták a négy nap alatt elkészült munkákat. Rongyszobrászat, graffiti, gyöngyfűzés, fali óra készítése, harisnyavirágok, gravírozás és üvegre festés szerepelt a programok között. A szép munkákat a tájház teraszán ki is állították, ahol a szülők is megtekinthették, mivel foglalkoztak a gyerekeik több napon át, mit tanultak az oromi kézművesektől. Az egészségháznak is adományoztak egy fali órát, minden résztvevő és a tábor létrejöttében segítő is elismerő és köszönő oklevelet kapott. A zárórendezvény közös tortaevéssel zárult, a gyerekek új tudással és élményekkel, a felnőttek pedig elégedettséggel térhettek haza.

Játék- és mesetábor a tájháznál

Kádár Judit volt a megálmodója és megszervezője a legkisebbeket megszólító, négynapos tábornak, amit idén is a mesék világának körbejárására szenteltek július 5-től 8-ig.

A háromtól nyolc éves korúak voltak túlnyomórészt az érdeklődők, mintegy 25-en gyűltek össze, hogy játékkal és mesével gazdagítsák a szünidő pár napját. Úgy tanultak, hogy közben észre se vették! Délelőttönként a szórakozáson volt a hangsúly, ilyenkor az iskolánál sportjátékokat szerveztek számukra, de mesenézés is volt a programok között, majd délután folytatódott a komoly munkának is beillő elfoglaltságok sorozata a tájháznál. Jutka segítségére volt a többi, iskolánkban tanító pedagógus is! De nem csak helyben zajlottak a szabadidős tevékenységek, hanem kirándulni is elmentek, egészen Kelebiáig, ahol meglátogatták Paskó Csaba plébánost, akivel most is, mint minden évben, közösen főztek is!

Ingyenes néptánc-oktatás indul oromi, völgyesi és újfalusi gyerekek részére!

Szeretné, hogy a gyermeke megtanuljon néptáncolni? Most itt az alkalom, hogy a legkiválóbbaktól lessék el a fortélyokat, ráadásul ingyen! A szabadkai méltán híres házaspár, Brezovszki Tamara és Roland, akik küldetésüknek tartják a magyar kultúra e gyöngyszemének megismertetését és megszerettetését mind több és több vajdasági magyar gyermekkel, szeptembertől nálunk tartanak táncórákat! Tamara a Szabadkai Zeneiskola néptánctanára, Roland tagja a szerbiai néptáncszövetség elnökségének, valamint a Gyöngyösbokréta fesztiváltanácsának, mindketten gyermekkoruk óta táncolnak, diplomájukat néptáncpedagógusi szakon szerezték. Többek között az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület Pedagógiai Díját is kiérdemelték Budapesten. Olyan népszerű rendezvények szervezése is a nevükhöz fűződik, mint például az Interetno fesztivál, Koreográfia 024, Vajdasági Gyermek Szólótáncverseny, Palicsi Magyar Sokadalom, Művészetek otthona, otthon a művészetekben, Talentum néptánctábor.

Az oktatás 2016. szeptember második hetében indul, két korcsoportban. Ha összegyűlik 15-15 jelentkező, nem csak ingyenes lesz a tánctanítás, hanem még fellépőruhákat is kapnak a gyerekek!

Várják az ovisokat és elsősöket az első korcsoportba, a második, harmadik és negyedik osztályosok pedig a másik korcsoportot képezik. Szeptember 9-éig lehet legkésőbb jelentkezni, de minél előbb megteszik, annál jobb!

Mihályi Gizella a 062/166-32-78-as telefonszámon, vagy e-mailben a vfh.orom@kanjiza.rs címen fogadja a jelentkezéseket!

Zengő Tájház Nők és Fiatalok Kézműves Egyesülete

Mi is fakanalat ragadtunk!

Orom Helyi Közösségének küldöttsége is ott volt Kispiacon a június 26-án rendezett Nemzetek főzőversenyén. Aranybogrács díjjal és jóllakottan tértünk haza vasárnap este! Jövőre csatlakozzon hozzánk Ön is, hogy minél többen szórakozzunk együtt!

A kis lépés is lépés!

Folyamatosan azon dolgozunk, hogy falunk minél szebb és mindenki számára élvezhető legyen! Legutóbb például a piactérnél lévő kosárlabda-palánkot javíttattuk meg, így talán a gyerekek is nagyobb örömmel játszanak!

palánk

A Helyi Közösség alakuló ülése

  1. április 28-án alakult meg Helyi Közösségünk Tanácsa, mely tíz tagot számlál.

Az 1678 szavazópolgár közül 843-an adták le voksaikat, melynek végeredményeképp Lékó Róbert lett az elnök, Nyilas Mihály tölti be az alelnöki posztot, a tanácstagok pedig: Mihályi Gizella, Madár József, Erdélyi Olivér, Vajda Bernárd, Lékó Béla, Dobó László, Szlivka Sándor Melinda, Kádár Judit, Pópity Enikő.

Az első tanácsülés az eddig megvalósított és a még ránk váró feladatok megtárgyalásának jegyében zajlott.

Az idei évben számos terv vár realizálásra, amelyek mind a falunk javát, épülését, szépülését fogják szolgálni. Mivel a községi pénzügyi osztály sem bővelkedik anyagiakban, a támogatások összege több területen is csökkent, de még így is biztosak lehetünk benne, hogy pozitív változásokra van kilátás.

A Szerbia Utaitól kapott pénzből kiaszfaltoztuk a szélmalomhoz vezető bejáró utat, csakúgy, mint a temető melletti utat egészen a hátsó kapuig, a piacnál a vasút felöli részt, az autóbusz-parkolót a vasút túloldalán, valamint a Kossuth Lajos utcánál lévő buszmegállót is sikerült kikövezni.

A továbbiakban is sok munka vár ránk, hogy biztonságosabb és kényelmesebb legyen az életünk. A tervek között szerepel a Szövetkezet és a Fehér Ferenc utcák egyes részeinek aszfaltozása, a Bartók Béla utca megnyitása, a világítás kiépítése a Fehér úton, a diszkó épületén a széldeszka javítása, a vízelvezető-árkok karbantartása, a medence üzemeltetése, a ravatalozó meszelése, a közvilágítás bővítése. Az állami földek bérbeadásából származó pénzből ki fogjuk kövezni a medencétől a Kis útig terjedő szakaszt, Völgyesen a vasútállomástól az Ady Endre útig húzódó részt, illetve az oromi focipálya melletti bejáratot a Tratyik tanyáig.

A térfigyelő kamerák felszerelését is előláttuk, mely belátná a vasúti átjárót.

Az alakuló ülésen a járdák állapotának javításáról is szó esett, csakúgy, mint a földes utak összeszántásáról is, kövezés helyett, valamint az egykori Szövetkezet épületének problémájára is megoldást kell találnunk és a központba gyalogátkelőre van szükség.

Jó hír, hogy a nyár folyamán végre megérkezik a kábeltévé is hozzánk a Sat-trakt jóvoltából!

A Helyi Közösség második tanácsülésén történt

A június 9-én megtartott megbeszélésen tanácstagjaink újabb javaslatokkal és tárgyalnivalókkal álltak elő. Az ülésen meghívott vendégként részt vett Pletikoszity Tibor, a Községi Képviselő-testület oromi küldötte, valamint a Malomfesztivál szervezőbizottságának tagjai: Vígi László, Asztalos Erik és Asztalos Kristóf.

Az előttünk álló nyár egyik legfontosabb helybeli szórakoztató rendezvénye, a Malomfesztivál egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fiatalok körében. Évről évre színvonalasabb és látogatottabb. Idén augusztus 18-ától 20-ig tart majd, ám már 17-én megkezdik a sátrak állítását a malom tövében. Kiváló alkalmat szolgáltathat az esemény a falusi turizmus beindítására is, hiszen a malmozók azt tervezik, bevonják falunk lakosságát is a szervezésbe, oly módon, hogy a fesztiválozóknak szálláshelyeket kínálhatnánk. Minderről lakossági fórum formájában beszélgethetünk június 21-én, kedden 18 órakor a tanácsteremben!

A jövő héten a Komunalac munkásai virágokat ültetnek a központba, illetve levágják a füvet is, hogy rendezett környezetben töltsük mindennapjainkat.

Domonkos Péter személyében öt hónapig még egy közmunkást tudtunk alkalmazni, a tartomány felé pedig beadtunk egy pályázatot, hogy a Zengő Tájház illemhellyel és zuhanyzóval bővülhessen, Völgyesre terasz építését tervezzük, ha a Divac Alapnál sikerül pénzt nyernünk.

Az egészségház monitorral és szünetmentes táppal, továbbá egy bárkód-olvasóval gazdagodott.

Községünkben minden évben kiosztásra kerülnek a Pro Urbe díjak, amire már most el kell küldeni a jelöléseket. A hatvan éve alakult Önkéntes Tűzoltó Egyesületet javasoljuk falunkból.

Az iskolán a nyár folyamán elvégzik a nyílászárók cseréjét és a vasútállomás katasztrofális kinézetének orvoslása is megoldódni látszik végre.

Az első Vállalkozói fórumunk

Június 8-án gyűltek össze falunk vezetői és vállalkozói, hogy egy vállalkozói fórum, közös megbeszélés alkalmával tapasztalatot cseréljenek és segítsék egymást ötleteikkel.

Településünk területén 36 vállalkozó tevékenykedik, kisebbek és nagyobbak, akiknek mindennapi gondjaik közé tartozik a boldoguláshoz szükséges feltételek megteremtése.

Az első összejövetelen  16-an jelentek meg: Káposzta József, a Meti bolt tulajdonosa, Káposzta Attila, a Time vegyeskereskedés vezetője, Vajda Bernárd, a Szent Márk Kft. felvásárló cég tulajdonosa, Vajda Ernő VEbeton, sírkőkészítő vállalkozás vezetője,  Buza Mónika, Mag Ibolya és Kriska Klára a DSB Konfekcija varroda képviseletében, Erdélyi Olivér, a ProSolvent Agency könyvelői cég tulajdonosa, Király Terézia,  a Lauter Mix takarmányárusító vállalkozás tulajdonosa, Sándor Géza ABT-Sped fuvarozó-vállalat képviseletében, Pletikoszity Tibor, a Hidromatik hidraulikus hengerek gyártásával foglalkozó cég tulajdonosa, Szakács Anasztázia, az STA-Bilans könyvelőcég vezetője, Faragó János biotermelő, Biosalas Farago tulajdonosa, Hubai Dániel, a Danisped, fuvarszervező cég vezetője, Dukai Leontin, a Leo asztalosműhely tulajdonosa, Asztalos Kristóf, a Zemezum vendéglátó-ipari profilú vállalkozás vezetője, Zsoldos Angéla, az Angi virágüzlet tulajdonosa és Szurok Sándor Nelli, a Noel 2011 gumijavító műhely képviseletében. Velük együtt Lékó Róbert, a Helyi Közösség elnöke és Nyilas Mihály, alelnök próbált megoldást találni arra, hogyan lehetne egymást segítve fejleszteni falunkat, hogy minél több munkahely nyílhasson, illetve a már meglévők biztos alapokon álljanak és könnyebben boldogulhassanak.

Vállalkozóink szinte kivétel nélkül a fejlesztésen gondolkodnak, abban megegyeztek, hogy a pályázatok nagy segítséget nyújthatnak, ám arra is számítani kell, hogy azok egyre összetettebbek lesznek, hiszen az EU valós fejlesztéseket pénzel.

Az elkövetkezendőkben kéthavonta megszervezzük a vállalkozói fórumot, remélve, hogy mind többen vesznek majd részt ezeken a beszélgetéseken, ahol értékes információkhoz juthatnak a cégtulajdonosok.

Pályázatfigyelés, tapasztalat-, ötlet- és információcsere, segítségnyújtás vállalkozóinknak – ez várható a második találkozás alkalmával!

Szivárványfesztivál nyolcadszor

A sokszínűség jegyében telő fesztiválra idén június 19-én került sor. A Kádár Judit által szervezett, kellemes hangulatú, vasárnap délutáni elfoglaltság kikapcsolódást nyújthatott az ott megjelenő idősnek és fiatalnak egyaránt.

A központban kora délután már kipakoltak az oromi kézművesek, akik nem csak árulták portékáikat, hanem a gyerekeket be is vonták a munkába, és alkottak is együtt. Muhi Zsuzsanna és Sípos Hilda irányításával papíregereket készítettek. Az Arany János iskola rajztanárnője, Kukli Ščekić Tijana, Bicskei Tímea és Pósa Mónika köré pedig azok a nebulók gyűltek, akik a rajzoláshoz éreztek kedvet. Arcfestésre is volt lehetőség Özvegy Leona jóvoltából, ami nagy népszerűségnek örvendett a legkisebbek körében, de elhozta gravírozással készült képeit a helybeli születésű Nagy Tibor, valamint a helyi közösség épülete előtt felállított pingpongasztal se állt sose üresen. Sakkozni is lehetett, de a könyvvásár és a bizsuk, kürtős kalácsos se maradhatott el. A vállalkozók közül Ágoston Izabella és Márió a Syl Sty ruháival jelent meg a központban, így aki akart, még fel is öltözködhetett a legaktuálisabb divatnak megfelelően.

Kislányaink ügyességét bizonyította, hogy ők is muffingyártásba fogtak, hogy aztán aprópénzért kínálják a sétálóknak az édességet.

A tűzoltó egyesület termében a martonosi Dávid Mónika mutatta meg az érdeklődőknek, hogy lehet az ínycsiklandó csokit szemet gyönyörködtető formába önteni.

Az időjárás megtréfálta a nyári ruhában önfeledten szórakozókat, mert késő délutánra, a művelődési műsor és Sziráczky Katalin előadásának kezdetére elkezdett zuhogni az eső, de ez se szegte senki kedvét, mert a fesztivál záróakkordjaira a nagyteremben került sor. Akinek szerencséje volt, nyereményekkel térhetett haza, hiszen tombolával fejeződött a fesztivál. Abban viszont biztosak lehetünk, aki megjelent, mindenki nyertesként távozott, ha nem tárgyi értékkel, akkor egy élménnyel, amit ez a szép délután adott mindannyiunk számára.

 A benti melegben összekuporodó családok látványa és a sok kacaj is bizonyítja, sok jó kis helyen is elfér! Jöjjünk össze évről évre minél többen, hogy igazán széles és hosszan tartó legyen az a szivárvány!

Nyílt fórum

Nem fér el a Malomfesztivál az eddigi helyén!

Augusztus 17-én a nulladik nappal veszi kezdetét az idei, minden eddiginél nagyobb és színvonalasabb Malomfesztivál. A négynapos rendezvényre még több vendéget várnak, mint tavaly. Augusztus 18-án, 19-én és 20-án olyan előadókat hoznak nekünk helybe a szervezők, akiket eddig csak a médián keresztül láthattunk. Itt lesz például a sokak által ismert Kistehén zenekar, a Szájbergyerek előadója (https://www.youtube.com/watch?v=ixj8bvsa3lw), aztán Szabó Balázs bandája, tehát biztos fel fog csendülni a Bájoló (https://www.youtube.com/watch?v=PcPmokVbz3A)  című dal is, de a Fölszállott a pávából is ismert Góbé zenekar is a mi kis falunkban fogja húzni a talpalávalót (https://www.youtube.com/watch?v=xW5Y7yL4x78). Rajtuk kívül még közel ötven fellépő lesz nálunk ezen a nyáron. A http://malomfesztival.com/ oldalon minden információt, részletes leírást elolvashatnak! Mivel ilyen nagyszabásúvá nőtte ki magát a Malomfesztiválunk, sokkal több vendég is fog érkezni Oromra ezekben a napokban, akiknek a szervezők szálláshelyet szeretnének biztosítani, hogy kulturált körülmények között tudjanak aludni, fürödni. Németországból is érkezik például egy busznyi vendég, de elsősorban az előadók, az együttesek, fellépők és megbízható családok számára keresnek elszállásolási lehetőséget. Ebben kérik az oromiak segítségét, és ennek apropóján tartottak nyílt fórumot június 21-én a tanácsteremben.

A szervezők közül a magyarkanizsaiVígi László és az Asztalos testvérek, Erik és Kristóf tájékoztatták a megjelenteket. Elmondták, hogy ez az idei formabontó, nekik is tanulóév, hiszen annyi vendéget várnak, amennyi még Oromon sose volt, akik kíváncsiak lesznek majd mindenre, ami a falun látható, ilyenkor minden „eladható”, használjuk ki a lehetőséget! A vendégfogadó életét is gazdagíthatja az, hogy külföldi, komoly művészeket vagy családokat ismerhet meg, új barátságok, ismeretségek kötődhetnek! Azok a fesztiválozókkeresnek szálláshelyeket, akik igényesebbek, nem szeretnének gyerekeikkel vagy a drága hangszereikkel a malom tövében aludni! Mintegy ötven fő számít rá, hogy a falunk lakossága jó és biztonságos szálláshelyet tud adni, természetesen úgy, hogy mindenki jól járjon.

Várják továbbá a fiatalok jelentkezését is, akik el tudják kalauzolni, útbaigazítani a vendégeket vagy éppen jegyet szeretnének árulni, plakátot ragasztani. Minden segítség jól jön! Belépőt, pólót, meg új élményeket, barátságokat is kaphatnak érte ajándékba. A díszletekhez pedig minden felajánlást hálával fogadnak, főleg fehér, már kimustrált függönyökre lenne szükségük.

A fórumon Kovács Birkás Éva tíz ember számára kínált fel helyet, Vajdovics Evelin pedig a völgyesi tanyáját bocsátja rendelkezésre!

Kapolcsi mintára (https://www.muveszetekvolgye.hu/) mi is felpezsdíthetjük a falu életét!  Éljünk a lehetőséggel!

Kérdéseikkel, felajánlásaikkal pedig forduljanak bátran a szervezőkhöz a wemsical.serbia@gmail.come-mail címen vagyAsztalosékhoz személyesen, illetve telefonon.

Asztalos Erik: 064/24-98-177

Asztalos Kristóf: 063/89-22-301