Betöltés

Malmok Útja

Interreg_IPA_CBC_Hu+Srb_HU_RGB

 

A Malmok Útja vezet Oromra augusztus 10-től 12-ig

 

Augusztus 10-én a Tanyaszínház vendégszereplésével kezdődik az oromi szélmalomnál az a háromnapos ingyenes rendezvénysorozat, amely a Malmok Útja projektnek köszönhetően valósul meg az Interreg-IPA CBC MagyarországSzerbia Programban.

Mindeközben 10-én kezdődnek a Malmok Útja projekt alkotótáborai, amelyek már június végén beteltek. A táborokban a fiatalok fotózásban, táncban, színészetben, irodalomban, zenében alkotnak, illetve ezekkel párhuzamosam zajlik a Malmok Útja projekt tájépítő tábora, amelyben az önkéntesek - zömmel újrahasznosított elemekből - új építményeket (kültéri konyhát, kemencét és egy teraszt) hoznak létre.

A Malmok Útja fesztivál második napján augusztus 11-én Kollár-Klemencz László lép fel, aki a Kistehén zenekar frontembere, a Budapest Bár egyik énekese, de ismerhetjük a Rájátszás koncertjeiről is. A repertoárját alkotó dalok a Kistehén melankolikus koncertjeiből és számos kortárs magyar költővel való közös munkából nőtték ki magukat szuggesztív, mély, érzékeny és népszerű előadássá.

Aznap este a belgrádi Naked zenekar zárja a programot. Zenéjük egyedi keveréke a globális városi groove-nak, a balkáni hagyományoknak és a szabad dzsessznek. Ez a testes és izgalmas keverék a sokéve tartó zenei identitásuknak a háttérzenéje. A Nakedet négy zenész alkotja, Branislav Radojković, basszusgitár, Goran Milosević, dob, perkussziók, Rastko Uzunović, szaxofon, klarinét és Đorđe Mijusković, hegedű. Eddig négy lemez van mögöttük, hármat ezekből Magyarországon vettek fel és egy magyarországi kiadó, a Narratok gondozásában jelentek meg. Kiváló példája a magyar – szerb együttműködésnek!

A harmadik napon, augusztus 12-én 18:30 órakor a magyarkanizsai székhelyű Együtt Veled – Értük Egyesület lép fél, amelynek értelmi fogyatékkal élő védencei több mint tíz éve kísérleteznek különféle színházi formákkal. Az őket vezető pedagógusokkal (Mácsai Mónika, Huszár Tímea, Kávai Eleonóra) és a hozzájuk csatlakozó rendezőkkel (Kiss Anikó és Oláh Tamás) közösen improvizálnak, játszanak és gondolkodnak, hogy a kreatív együttlétekből színházi esemény születhessen. Egy különleges színházi nyelv, melyen az előadók saját maguk nevében, de magukat nem kiszolgáltatva nyilatkozhatnak meg. E sajátos alkotófolyamatba nyerünk betekintést, s akár közösen is improvizálhatunk a társulat tagjaival.

20:00 órakor Cserna Szabó Andrással ismerkedhetnek meg a látogatók. Ő a Szíved helyén épül már a halálcsillag, Levin körút, Sömmi könyvek írója. És még sorolhatnánk a könyveket. Beszélgetünk könyvekről, írásról, s valószínűleg a pacal is szóba kerül majd.

21:30 órakor a Malomfalon, hárman a liszthalmon alpin színházi lisztvízióra kerül sor a szélmalom falán, amely produkció csak erre az alkalomra készült.  Három ember lakja a malmot messze a Dunától. A Molnár a gazdasági megváltásra és vízimalomra vágyik, a Legénye és Unokahúga egymás álmába mártózik, majd szerelemre ébred. Nem fér el ennyi boldogság a liszthalmon, ha a támogatás elúszik. Az éntől a miig tart ez a történet is. Játssza a Piszkítótűz CirKáló-CirCruiser, a résztvevők Helene Skovierova (Pozsony), Zetelaki Réka (Budapest), és Dombi Krisztián (Nagymaros). A harmadik estet a Vrelo (forrás) együttes 22:00 órakor kezdődő koncertje zárja. Zenéjük egyszerű, természetes és logikus, ami ugyanúgy egy különleges és egyedi ötvözése a hagyományos szerb éneklésnek és az újabb zenei irányzatoknak (punk, rock, reggae, dub, techno). Zenéjük egy kapocs a múlt és a jelen, az ott és az itt között. Táncba hívó zene, egy rituálé a táncparketten, zene szerelembe eséshez, síráshoz és reményhez. A Vrelo művészet, kultúra, szórakozás és burleszk. Párizs, Berlin London, Oslo, Prága, Graz, Szentpétervár, Budapest, Zürich, illetve az Exit, a Guča, Nishville, a BELEF fesztiválok után Oromra, a Malmok Útja Fesztiválra is elvezeti útjuk, ahol majd félakusztikus felállásban lépnek fel.

A Malmok Útja Fesztivál célja, hogy a vele párhuzamosan megvalósuló tájépítész és művészeti alkotótáborokon keresztül a malmok, a kenyér(készítés), a gabona témáját feldolgozza, vagy valamilyen új és kortárs köntösben foglalkozzon (népi) hagyományainkkal.

A Malmok Útja projektben a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum a fő partner, a projektpartnerek az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a nagykikindai Nemzeti Múzeum.

A projektnek köszönhetően Oromon megépül két kültéri higiéniai épület a szélmalomnál, a falu egy hangosítási rendszerrel gazdagodik, amely majd segíti a kültéri és beltéri rendezvényeinek a megvalósulását, illetve egy fából készült mobil kerítésrendszert is beszerez, amely majd a lóversenypálya és a szélmalom körüli területet jelöli meg, de használható lesz majd a falu más rendezvényein is.  A projektben még készül egy egyetemes adatbázis az Alföld valamikori és még létező malmairól. Ez az adatbázis térképen, nyomtatott tanulmány formájában és mobilos alkalmazásként is elérhető lesz.

 

 

MALMOK ÚTJA FESZTIVÁL

 - részletes program -

 

Időpont: 2018. aug. 10–12.
Helyszín: szélmalom
Szervező: Orom Helyi Közösség
Támogató: Interreg IPA CBC Magyarország – Szerbia
A programok INGYENESEK!

Augusztus 10., 21.00
Helyszín: Szélmalom, Orom
A Tanyaszínház vendégjátéka Oromon - Pé’z hova mész? (Marin Držić Dundo Maroje című vígjátéka alapján)
Egy szellemes és ironikus vígjáték a római divatot majmoló dubrovnikiakról, egy fordulatos komédia a hatalomvágyról és a pénz uralmának torzságáról. Kacagás és jó szórakozás garantált.

Augusztus 11., 16 óra:
Helyszín: Arany János Általános Iskola az Oromiak Második Nagy Világtalálkozója részeként
16.00: Az oromi malmok története – dr. Forró Lajos
16.30: Malmok Útja – Mit jelenthet Oromnak a szélmalom? – Vígi László a Malmok Útja Interreg CBC IPA SRB-HU projekt koordinátora
17.00 Projektpartneri előadás: előadás a malmok által fémjelzett tematikus turisztikai útról a magyar–szerb határsávban
17:30 – Mit tehetünk Oromért? Orom fejlődési perspektívái a tematikus turisztikai utakon keresztül – kerekasztalbeszélgetés

Augusztus 11., 21.00
Kollár-Klemencz László előadóestje - Dalok, versek az erdő, a lélek mélyéből
Kollár-Klemencz László a Kistehén zenekar frontembere, a Budapest Bár egyik énekese, de ismerhetjük a Rájátszás koncertjeiről is. A dalok a Kistehén melankolikus koncertjeiből és számos kortárs magyar költővel való közös munkákból nőtték ki magukat szuggesztív, mély, érzékeny és népszerű előadássá.

Augusztus 11., 22.30
Helyszín: Szélmalom, Orom
A Naked zenekar koncertje
A belgrádi Naked zenekar zenéje egyedi keveréke a globális városi groove-nak, a balkáni hagyományoknak és a szabad dzsessznek. Ez a testes és izgalmas keverék a sokéve tartó zenei identitásuknak háttérzenéje. A Nakedet négy zenész alkotja, Branislav Radojković, basszusgitár, Goran Milosević, dob, perkussziók, Rastko Uzunović, szaxofon, klarinét, Đorđe Mijusković, hegedű. Eddig négy lemez van mögöttük, hármat ezekből Magyarországon vettek fel és egy magyarországi kiadó, a Narratok gondozásában jelentek meg. Kiváló példája a magyar – szerb együttműködésnek!

Augusztus 12., 18.30
Helyszín: Szélmalom, Orom
Mázlisták a Malom mellett
A magyarkanizsai székhelyű Együtt Veled – Értük Egyesület értelmi fogyatékkal élő védencei több mint tíz éve kísérleteznek különféle színházi formákkal. Az őket vezető pedagógusokkal (Mácsai Mónika, Huszár Tímea, Kávai Eleonóra) és a hozzájuk csatlakozó rendezőkkel (Kiss Anikó és Oláh Tamás) közösen improvizálnak, játszanak és gondolkodnak, hogy a kreatív együttlétekből színházi esemény születhessen. Egy különleges színházi nyelv, melyen az előadók saját maguk nevében, de magukat nem kiszolgáltatva nyilatkozhatnak meg. E sajátos alkotófolyamatba nyerünk betekintést, s akár közösen is improvizálhatunk a társulat tagjaival.

Augusztus 12., 20.00
Helyszín: Szélmalom, Orom
Egy este Cserna Szabó Andrással
Szíved helyén épül már a halálcsillag. Levin körút. Sömmi. És még sorolhatnánk a könyveket. Beszélgetünk könyvekről, írásról, s valószínűleg a pacal is szóba kerül majd.

Augusztus 12., 21.30
Helyszín: Szélmalom, Orom

Malomfalon, hárman a liszthalmon /munkabemutató/

“Hány marék búza, ami a kezemből elpereg /

kell, hogy egyszer perec legyek? /

Hét marék másodpercenkénti lisztszem

egy aratási év. Azt hiszem. /

Egy télen gluténen éltem, emlékszem”

Alpin színházi lisztvízió a malom falán. Három ember lakja a malmot messze a Dunától. A molnár a gazdasági megváltásra és vízimalomra vágyik, a Legénye és Unokahúga egymás álmába mártózik, majd szerelemre ébred. Nem fér el ennyi boldogság a liszthalmon, ha a támogatás elúszik. Az éntől a miig tart ez a történet is. Játssza a Piszkítótűz CirKáló CirCruiser, csak itt.

Helene Skovierova - Pozsony

Zetelaki Réka - Budapest

Dombi Krisztián - Nagymaros

Augusztus 12., 22.00
A Vrelo együttes koncertje

A Vrelo (forrás) együttes zenéje egyszerű, természetes és logikus, ami ugyanúgy egy különleges és egyedi ötvözése a hagyományos szerb éneklésnek és az újabb zenei irányzatoknak (punk, rock, reggae, dub, techno). Zenéjük egy kapocs a múlt és a jelen, az ott és az itt között. Táncba hívó zene, egy rituálé a táncparketten, zene szerelembe eséshez, síráshoz és reményhez. A Vrelo művészet, kultúra, szórakozás és burleszk. Párizs, Berlin London, Oslo, Prága, Graz, Szentpétervár, Budapest, Zürich, illetve az Exit, a Guča, Nishville, a BELEF fesztiválok után Oromra, a Malmok Útja Fesztiválra is elvezeti útjuk, ahol majd félakusztikus felállásban lépnek fel.

1203_husrb_eu_logo_left_huinterreg_slogan_hu