Betöltés

MALMOK ÚTJA TÁBOROK

Interreg_IPA_CBC_Hu+Srb_HU_RGB

 

MALMOK ÚTJA ALKOTÓTÁBOROK 2018
(film, mozgás, zene, fotó, színészet,  irodalom)
2018 augusztus 10 – 16.

 

malom 2018 táborok mills route cover-02

 

Ingyenes nyári művészeti táborok Oromon!
A Malmok Útja projektnek, Orom Helyi Közösségnek, és az Interreg IPA CBC Magyarország – Szerbia program társfinanszírozásának köszönhetően 5 művészeti tábor valósulhat meg augusztusban Oromon, a részvétel pedig ingyenes!
A jelentkezési folyamat e-mailben zajlik. Minden táborba a desiresofi@gmail.com és az orom@kanjiza.rs-re e-mail címekre írt levéllel lehet jelentkezni, melynek egyedüli feltétele egy (maximum egy oldalas) motivációs levél és egy önéletrajz (CV) beküldése. Túljelentkezés esetén a táborok vezetői döntik el az önéletrajzok és motivációs levelek alapján, hogy kik vehetnek részt a táborokban.
Jelentkezési határidő: 2018. június 30.
Következzenek a kategóriák, és ismerjétek meg táborvezetőket!

FILM

Malmok Útja - Csináljunk filmet!
Táborvezetők: K. Kovács Ákos operatőr, rendező; Tóth Levente operatőr
Arra teszünk kísérletet, hogy az alig 1 hét alatt a „nincs semmi ötletem”-ből eljussunk a „van egy kész filmünk”-ig. Kiaknázzuk Orom és a Malom nyújtotta lehetőségeket, tereket, fényviszonyokat, történeteket, hagyományokat. A helyszínen a helyszínből dolgozunk, s közben megtanuljuk a filmkészítés alapjait: forgatókönyvet írunk, forgatunk, játszunk, majd az utómunka végeztével együtt izguljuk végig a premiert. Csodás környezet, szerelmek, barátságok, beszélgetések, fontos szakmai kapcsolatok. Mi már nagyon várjuk, gyertek!
Létszám: 15 fő
Korosztály: 16-35 év
K. Kovács Ákos rendező, operatőr: „Az operatőr valahol a technikusember és a művészember között áll. Minden operatőrnek van egy sajátos stílusa, de az adott projekt stílusához mindig tudnia kell alkalmazkodni” – vallja. Az El (Away) c. diplomafilmje kijutott a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválra, s külön elismerést kapott költői képi világáért. Visszatérő tanárunk ő, a Budapesti Metropolitan Egyetemen kapott mesterképzést, tanára Hajdu Szabolcs volt. Tolnai Szabolcs új filmjét Oláh Tamással hárman készítik elő, Aaron Blumm Biciklizéseink Török Zolival című regényéből. Egy kínai nemzetközi filmes találkozón készített kisfilmje második díjat kapott a több, mint száz alkotás közül.
http://lafemme.hu/tehetseg/profil/K_Kovacs_Akos

Tóth Levente, operatőr, a Budapesti Metropolitan Egyetemen végzett, K. Kovács Ákos osztálytársa. Olyan nagy nevekkel dolgozott együtt, mint Törőcsik Mari, Koltai Lajos vagy Cserhalmi György. Az alapszakon osztályvezető tanára Nagy András volt, (Fehér tenyér, Félvilág, A berni követ), tanárai között pedig olyan nevek szerepelnek, mint Hajdu Szabolcs, Enyedi Ildikó, Szabó Gábor, Thernesz Vilmos, Pálfi György, vagy Ragály Elemér. Idén a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a Vision Team és a Special Grip Hungary legjobb fiatal operatőrnek járó díját a Hypnosis és a Rossz színész c. filmek fényképezéséért.
https://www.leventetoth.com/

MOZGÁS

Koreográfia, mint szabad közlés
Táborvezető: Molnár G. Nóra színművésznő, színházrendező – fizikai színházi koreográfus-rendező szakirányos hallgató
A tréning során megismerkedünk a fizikai színház nyújtotta lehetőségekkel. Mozdulatok, gesztusok, hangok és némi szöveg segítségével megteremtjük a testi fogalmazás komplex világát, ahol minden kifejezési forma egymás alkatrészévé szerveződik. Különböző helyszíneken, különböző érzelmi és rövid történeti kérdésekkel foglalkozunk. Hogyan komponáljuk össze magunkat, a teret, a szélmalmot, a mozgást, a pillanatnyi érzelmünket, és mikor léphetjük át saját határainkat? A mozgás mely része egészíti ki gondolatainkat, és mely része segít az őszinte, szabad közlésben?
Hozz magaddal kényelmes tréningnadrágot, hosszút, rövidet egyaránt. Pólót vagy sportfelsőt. Futócipőt, vagy olyan lábbelit amelyben kényelmesen mozogsz.
Korosztály: min. 16 év, felső korhatár nincs
Létszám: 14 fő
Molnár G. Nóra, színművésznő, Zentán született, az Újvidéki Művészeti Akadémia magyar nyelvű színész szakán diplomázott 2015-ben. Ugyanezen évben, felvételt nyert a Budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem, Színházrendező – Fizikai Színházi Koreográfus-Rendező szakára, ahol most végezte el a harmad évet. Horváth Csaba több futó előadásában is dolgozik.

molnár gábor nóra

ZENE

Táborvezetők: Brestyánszki Bernadett és Brestyánszki Dína zenészek
A műhely alatt különböző zenei stílusokat ötvözünk: pl. jazz, etno, szabad improvizáció. Ragadj ki a zsebedből egy zenei motívumot, gondolatot, ami a sajátod, amelyet majd együtt teszünk egy absztrakt kontextusba, akár ötvözve mások ötletével! Az improvizáció folyamán a felszabadulás, önmagunk felfedezése, kreatív csapatmunka a cél. Szabad improvizáció, zenei stílusok fúziója, felszabadulás – ez a mottó.
Korosztály: min. 16 év, felső korhatár nincs
Létszám: 10 fő

Brestyánszki Bernadett és Brestyánszki Dína általános iskolás koruk óta együtt zenélnek. Már fiatalon számos zenei irányzatú csapat tagjai voltak, például a Wooden Ambulance, a Lábos Electric Orchestra vagy a Secret Man. Első önálló, Hybrid Realm c. albumuk 2015-ben jelent meg a Symposion kiadásában. Több helyen tartottak már zenei műhelyt, például Vodnjanban egy horvátországi rezidenciaprogram keretében, Szabadkán a Raktárban, 2017 telén Budapesten a Lumenben, s Szegeden a Várkertben immár két éve szerveznek többnapos műhelyt a Symposion-napok keretében. Tavaly egy nagy sikerű háromnapos foglalkozást tartottak a Malomfesztiválon, s idén is erre számíthat, aki jelentkezik. A műhelymunkák alatt szabad improvizációból és közös, kreatív, alkotó együttműködésből/gondolkodásból születnek a zeneszámok.


http://hetnap.rs/cikk/Ossz-hangban-25954.html
https://hybridrealm.bandcamp.com/releases

FOTÓ

Mill’s Route – Find your own route through the lens
Táborvezető: Michael Bowring fotós
Az idei fotós táborban – ez előző évekhez hasonlóan – a legnagyobb hangsúlyt a saját ötletek kidolgozására fordítjuk. Foglalkoztok majd a kompozícióval, fény és árnyék viszonyával, s Michael vezetésével belekukkanthattok a dokumentarista fotózás, illetve a street photography, azaz az utcai fotózás rejtelmeibe. A tábor során egyéni, és csoportos feladatokat is kaptok majd, s az is lehet, hogy néha korán kell majd kelni, hisz minden fotós tudja, hogy a fények hajnalban a legpuhábbak és legszebbek. Az öt nap alatt körüljárjátok a malmot, közeledtek hozzá, és eltávolodtok tőle, megkeresitek a saját szélmalmotokat, akár harcoltok vele, mint Don Quijote, akár gondolatot őröltök benne, s arra is lesz lehetőség, hogy korábbi munkáitokról egy szakértővel beszélgessetek (tehát idén is lesz portfolio review), hisz a kritikából tanulhattok legtöbbet. A fényképezés csak egy keret, a gondolkodásmód és a komponálás a tartalom.
Korosztály: min. 16 év, felső korhatár nincs
Létszám: 12 fő
FONTOS: Alapszintű angol nyelvtudás szükséges!

Michael Bowring, fotós, dokumentarista fotográfiával foglalkozik, de koncerteket, és utcai életképeket is előszeretettel örökít meg. Fiatalkorát Afrikában és Közép Amerikában töltötte, majd tizenkét évvel ezelőtt a Balkánra költözött. Fotói több neves magazinban jelentek már meg. Az egyetemes témák érdeklik leginkább, hisz ezek azok, melyek valamilyen módon összekötnek minket – vallja. Több kiállítása volt már, olyan neves helyeken, mint a „Galerija Artget”, a „New Moment”, a „CZKD”, vagy a „Mixer Festival”. A Serbia press photo, és a PDP konferencia egyik zsűritagja volt, a Dirty Season c. könyv szerkesztője, alapítója a Kamerades kollektívának, és társalapítója a Periskopnak. A munkafolyamata lassú, hisz véleménye szerint egy történet nem lineáris, sokkal inkább egy kirakójáték kis darabja. Mostanában kizárólag mobiltelefonnal fotózik, képei fekete-fehérek. Jelenleg egy nagy retrospektív kiállításon dolgozik, melyen saját, 12 éves munkáját láthatjuk majd, melyet egy roma közösség életéről készített Pancsován, a Mali rit „London” nevű átmeneti településen.


https://www.instagram.com/michaelbowring/

SZINÉSZET

3in1 workshop
Táborvezetők: Kucsov Borisz színész; Mészáros Gábor színész; Nagyabonyi Emese, színésznő
Három csoportvezető, három könböző stílus, látásmód, forma, munkamódszer! A workshop résztevőinek lehetőségük lesz különféle színházi eszközökön kereszül belekóstolni a színjátszás örömeibe, nehézségeibe és szépségébe.
Mondani, elgondolkodtatni vagy szórakoztatni? Esetleg mindhárom? Nyitott, befogadó és pozitív hozzáállással, kísérleti jellegű és improvizációkan is alapuló munkával szeretnénk veletek együtt bebizonyítani, hogy a színház nem csak egyféle lehet. Végcélunk egy instant színházi előadás elkészítése, melyet a közel egy hetes együttlét ideje alatt megszülető etüdökből, közös gyakorlatokból állítunk össze! Közösen! Ti lesztek az instant kávé mi meg a forró víz! Gyertek!
Korosztály: min. 16 év, felső korhatár nincs
Létszám: 20 fő

Nagyabonyi Emese, színművésznő, a Zentai Magyar Kamaraszínházban kezdte színházi pályafutását, majd a Kosztolányi Dezső Színházhoz szegődött, jelenleg szabadúszó. Az utóbbi években dolgozott Urbán Andrással (Magyar, Az Úr nevében), Anđelka Nikolićtyal (Szeretők), Zlatko Pakovićtyal (Kapitalizmus), Selma Spahićtyal (Hajnali 4), Kokan Mladenovićtyal (Felhő a nadrágban), Sardar Tagirovskival az Újvidéki Színházban (Don Quijote Second Hand), s a most készülőben levő Tolnai Szabolcs film egyik főszereplője lesz. „A legkedvesebb szó számomra a csoda és a varázslat. A színházban közünk van egymáshoz. Vagyunk és vagytok. Adunk és adtok. Kapunk és kaptok. Megismerünk és megismertek. Változunk és változtok. Nincs nélkületek. Nincs nélkülünk. Élő. Vagyis megvan rá az esély minden pillanatban, hogy az legyen. Ennek az esélynek, ennek a kapcsolódásnak a kutatása a legszebb és legérdekesebb feladat számomra az életben.”

Nagyabonyi Emese sebtében van


https://magyarteatrum.hu/nagyabonyi-emese-bizalomlazban/

 

Mészáros Gábor, színművész, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház tagja 2008 óta. Idén elkészült első monodrámája Tolnai Ottó karfiol-opusza alapján. Az eddig megtett útját azokból az előadásokból kiragadott mondatokkal írná le, melyekben játszott:
„Gyere csak ide! Vedd le a felsőd! Gyorsabban!” (Turbo Paradiso)
„Holnap megjön a liszt.” (Brecht - The Hardcore Machine)
„Ez egy levágott ujj!” (Vér)
„Isten hozta a pszichoindividualisztikus ápolaton!” (Terápia)
„Na, mi van, magyarok?!” (Maga az ördög – Pass-port Európa)
„A flamingó csakis önnöntükörtermében manipulált tömegében érzi otthon magát.” (A kisinyovi rózsa)
„...a fák és a háztetők rendezett és rendezetlen sorai közt a nap, mint egy feltört madártojás.” (Urbi et Orbi)
„...talál, ha keres eleven létéhez biztos alapot.” (Az ember komédiája)
„...üvölt a csönd fülemben s én mégis felkiáltok.” (Két karodban)
„...s úgy fogni meg a szárnyukat, mint a vágnivaló baromfiét.” (Dogs and Drugs)
„Legszebb a szívszerelme.” (Liliom)
„Miféle gumó ez?” (Karton és karfiol)

 

http://hetnap.rs/cikk/Karfiol-fa-es-nagybogo-25787.html

Kucsov Borisz, színművész, Szabadkán született 1987. október 22-én. A középiskolát a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatán végezte el. Érettségi után három évre Budapestre került. Később, az Újvidéki Művészeti Akadémia magyar nyelvű színész szakán diplomál. Jelenleg a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulatának tagja. Műsorvezetője és szerzője az Újvidéki Rádió KerekPerec néven futó szórakoztató műsornak. 2014 óta foglalkozik drámaírással, s rendszeresen tart drámafoglalkozásokat és rendez kisebb előadásokat középiskolásoknak. 2015-ben A bánsági szamuráj c. drámájáért átvehette a Színházi Dramaturgok Céhétől a Pécsi Országos Színházi Találkozó ideje alatt rendezett Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fórumán a Vilmos-díjat. Szereplője lesz Tolnai Szabolcs készülő játékfilmjének, legutóbb Urbán András Az Úr nevében c. előadásában láthatta a közönség, illetve A hegyek óriásai c. koprodukcióban, melyet az olasz Paolo Magelli rendezett.

http://www.kepesifi.com/hu/1064/tarka/1281/Aki-v%C3%A1laszt-Kucsov-Borisz.htm

IRODALOM

Oromitológiák – A Híd Kör Egyesület irodalmi műhelye
Táborvezető: Oláh Tamás dramaturg, költő
A téma az utcán hever. Mondjuk egy valószerűtlenül hosszú oromi utcán. Néha bekígyózik az alföldi udvarokba. Beúszik a falusi házak szobáiba a nyitott konyhaablakon át. Csomagokkal várakozik a vasútállomáson. Bevackol a szélmalom legfelsőbb emeletére, a hatalmas fogaskerekek közé. Már csak meg kell írni. Írjuk meg magunknak a falut! És írjuk bele magunkat is! Oromot mesés alakok lakják, Orom egy krimi tetthelye, Oromon épp alien-invázió zajlik. Orom borzongató és csodálatos dolgok helyszíne. Orom a próza, Orom a költészet, Orom a dráma, Orom a slam poetry. A téma úgyis mindig mi vagyunk. Mi otthon, mi itthon. Fedezzük fel úgy a falut, hogy megírjuk magunknak!
Tollforgató fiatalok jelentkezését várjuk a Híd Kör Egyesület irodalmi workshopjára. Gondolkodjunk és alkossunk együtt műfaji és műnemi megkötések nélkül! Középpontban a szövegalkotás és -elemzés, a kreatív írás fejlesztése. Az egyhetes tábor alatt találkozhatsz kortárs vajdasági írókkal, költőkkel, előadásokat hallgathatsz irodalomról és kritikaírásról, és részt vehetsz az egynapos slam poetry workshopon is a Slam Poetry Vajdaság jóvoltából!
Jelentkezni három saját szöveggel és rövid bemutatkozással lehet (a hidkor.ujvidek@gmail.com címen). Amennyiben csak az egynapos slam poetry workshopra jelentkeznél, egy szöveget és rövid bemutatkozást várunk Tőled!
Létszám: 15 fő
Korosztály: 16-25 év
Előadók: Berényi Emőke kritikus, Patócs László kritikus, Baranyai Barna slammer, Gömöri Eszter slammer, Tékiss Tamás író, slammer, és mások

Oláh Tamás rengeteg mindennel foglalkozik. Rendező, dramaturg, teatrológus, dolgozik amatőrökkel, a Gondolat-Jel nevű társulatával készít előadásokat, emellett drámát és forgatókönyvet ír, fotózik, a KMV szervezőgárdájának oszlopos tagja, valamint a fogyatékkal élő fiataloknak (a magyarkanizsai Mázlisták társulatának) színezi az életét színházzal. Dramaturgként dolgozott már Mezei Kingával, Kálló Bélával, Kovács Frigyessel, Andrej Bokával. 2018-ban a Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyen az ő munkája vitte el az első díjat, s fel is kérték egy ifjúsági dráma megírására az Újvidéki Színház számára.
http://hetnap.rs/cikk/%E2%80%9EA-szinhaz-nem-remetemuveszet-%E2%80%94-ezert-szeretem%E2%80%9D-26178.html

KÍSÉRŐPROGRAMOK
- Ismerkedős játékok
- Kollár-Klemencz László (zene, irodalom)
- Dalszerző mesterkurzus, beszélgetés, zene és tánc Csorba Lócival
- Kanzoli (a Látókép Ensemble dokumentumfilmje)
- Koncertek
- Cserna Szabó Andrással is találkozunk. Hogy mi „sül” ki belőle, az legyen meglepetés
- Táncolnak nekünk/velünk a Mázlisták
- Éjjeli mozi a Malomban
A kísérőprogramok listája csak bővülni fog!

Ismétlés a tudás anyja, vegyük át az anyagot:

JELENTKEZNI LEHET: a desiresofi@gmail.com és az orom@kanjiza.rs-re e-mail címen – mindkettőre küldjétek.
JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: Június 30.
A JELENTKEZÉS MELLÉ CSATOLJATOK: Egy rövid önéletrajzot, azaz CV-t, és egy motivációs levelet (miért jönnétek, mit szeretnétek megtanulni, mi érdekel titeket)
NYILVÁNOS MUNKABEMUTATÓK: 2018. augusztus 16-án a Malomnál
HOZZ MAGADDAL: sátrat, matracot, takarót, meleg ruhát, vízálló cipőt, saját étkészletet, próbaruhát, jókedvet, véleményt
ÉTKEZÉS: Napi két melegétel, s egy hidegebb reggeli sok zöldséggel és gyümölccsel. Ne hagyd otthon az étkészletedet, mosogatni is tudni kell :)
SZÁLLÁS: saját sátorban
HELYSZÍN: Orom, az Öreg Malom mellett
Ez a programterv és jelen dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg a Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország-Szerbia által. A tartalmáért teljes mértékben (a) Orom Helyi Közösség vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy a programot Irányító Hatóságnak állásfoglalását tükröző tartalomnak.

 

1203_husrb_eu_logo_left_huinterreg_slogan_hu