Betöltés

ZENGŐ TÁJHÁZ

ZENGŐ TÁJHÁZ NŐK ÉS FIATALOK KÉZMŰVES EGYESÜLETE

AZ EGYESÜLET TEVÉKENYSÉGE

Az egyesület 2010-ben alakult, azzal a céllal, hogy felelevenítsük a régmúlt mesterségek fortélyait, valamint hagyományaink ápolását tűztük ki célul.

Havi rendszerességgel rendezünk foglalkozásokat, ahova az általános iskola tanulóit várjuk.  Minden fontos ünnepre is felkészülünk.

Az idei évben hatodik alkalommal hirdettük meg a Farsangi rajzpályázatot, amelyre mindig nagy az érdeklődés. A legjobb munkákat könyvvel és dicsérőlevéllel jutalmazzuk. Szintén hatodik alkalommal szervezzük meg a Zengő Kézműves tábort, amely a kezdeti időktől egy bejárós tábor, helyszíne az általános iskola és a tájház épülete. Ide várunk minden kézműveskedni vágyó gyereket. Kipróbálunk évről évre mindenféle technikát: szövést, varrást, korongozást, faragást, gravírozást, batikolást, szobrászkodást, gyöngyfűzést, különféle papírtechnikát, graffitit és még sok mást.

A tábort mindig kiállítással zárjuk, ahol bemutatjuk a gyerekek munkáit az érdeklődőknek. Minden évben készítünk egy diplomamunkát, amelyből a tábor minden lakója egy kicsit kiveszi részét, és ezt az oromi egészségháznak ajándékozzuk.

Az egyesület 2014-ben kibővítette munkakörét egy népzenei-ének szekcióval, ami az Arany János Általános Iskola gyerekeinek énekes-táncos fellépéseit segíti elő.

A 2014-es esztendő más újdonságot is hozott. Igény mutatkozott a felnőttek körében is a kézműves foglalkozásra, különösön az unalmas téli estéken.

Részt veszünk a magyarkanizsai önkormányzat, valamint más egyesületek rendezvényein: Újkenyér-ünnep, Gyereknap, Kukoricafesztivál, karácsonyi vásár, farsangi, húsvéti, ádventi megmozdulások, Rózsafesztivál, András-napi sokadalom, és egyéb rendezvényeken, ahol más egyesületekkel karöltve dolgozunk.

 

            Muhi Zsuzsanna,

            Az egyesület elnöke